Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • COTAR: Transportatorii vor alimenta în afara ţării după majorarea accizei la carburanţi

COTAR: Transportatorii vor alimenta în afara ţării după majorarea accizei la carburanţi

13 august 2017 Actualitate


TIRuri camioane trafic coloana 8Majorarea accizei la motorină și benzină cu 45 de bani pe litru îi va determina pe transportatorii care efectuează curse internaționale să alimenteze în afara țării, așa cum s-a mai întâmplat în perioadele în care carburantul a fost mai scump în România, arată vineri, într-un comunicat de presă, reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), care estimează că statul va încasa mai puțini bani la buget decât în prezent din acciza majorată.

„Transporturile de marfă sau de persoane de pe teritoriul României se vor scumpi, astfel încât vor genera creșteri ale prețurilor mărfurilor, produselor finite și materiei prime, de unde vor fi generate și creșteri ale prețurilor de producție și creșteri de prețuri ale mărfurilor la raft. Astfel, puterea de cumpărare va înregistra o scădere, ceea ce va duce la scăderea nivelului de trai al românilor, scădere economică pe termen mediu și lung, falimente în lanț pentru producători, distribuitori și micii întreprinzători”, se arată în comunicatul COTAR, citat de News.ro.

Transportatorii cer guvernului să refacă toate calculele privind impactul majorării accizei, sugerând o scădere a încasărilor: „S-ar putea crea probleme grave în toate sectoarele economiei, dar și scăderi semnificative la vânzările de carburant în țară, deci și scăderi ale sumelor încasate la bugetul statului, deoarece există posibilitatea de a alimenta în țările vecine. Există precedent în acest sens, iar istoria recentă a demonstrat că o astfel de creștere a prețurilor generează scăderi și nu creșteri la bugetul de stat”.

Ministerul Finanțelor a redactat un proiect de ordonanță de Guvern prin care urmează să fie modificat Codul Fiscal, principalele noutăți fiind majorarea semnificativă a accizelor la carburanți de la 1 septembrie, ceea ce înseamnă că șoferii vor plăti mai mult pentru benzină și motorină, în timp ce patronii sau acționarii companiilor nu mai plătesc deloc impozit pe dividende din 2018.

Prețul benzinei din România este în prezent al doilea cel mai mic în rândul celor 28 de state din Uniunea Europeană, dar va ajunge similar cu nivelul din Austria, iar cel al motorinei semnificativ mai mare decât în Austria sau Luxemburg, după majorarea accizelor de la 1 septembrie, arată calculele News.ro, pe baza prețurilor medii din UE publicate de portalul energy.eu.

sursa: hotnews.ro

URL scurt: http://alba24.ro/?p=588507


Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

loading…

• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , , ,

Distribuie