Acasa
  • Acasa
  • Eveniment
  • Turism
  • Cu barca pe râul Mureș, de la Sântimbru până la Geoagiu. Proiect de 500.000 de euro pentru dezvoltarea turismului „pe apă”

Cu barca pe râul Mureș, de la Sântimbru până la Geoagiu. Proiect de 500.000 de euro pentru dezvoltarea turismului „pe apă”

19 aprilie 2017 Eveniment Turism


muresRâul Mureș ar putea deveni, începând de anul viitor, un nou pol de atracție turistică pentru cei care vizitează județul Alba și pentru pescarii din zonă. Alba va fi legată de Hunedoara și pe apă, prin debarcadere amplasate în fiecare localitate pe lângă care trece râul. Acestea vor beneficia de ambarcațiuni care vor sta la dispoziția celor care vor să ajungă de la Sântimbru la Geoagiu… vâslind. Valoarea proiectului este de 500.000 de euro, iar ideea aparține Grupului de Acţiune Locală pentru Pescuit din bazinul Mureşului şi Secaşelor, FLAG, coordonat de comuna Ciugud.

A fost dat uitării de majoritatea administrațiilor locale însă după zeci de ani în care oamenii sperau că se va face o investiție pentru râul care traversează județul Alba, se pare că a sosit și momentul în care acesta va fi pus în valoare.

Potrivit primarului din Ciugud, Gherghe Damian, coordonatorul grupului de acțiune locală pentru pescuit, FLAG, opt localități vor beneficia de debarcadere cu ambarcațiuni ce vor putea fi folosite în scop turistic și nu numai.

„Am avut întâlnirea grupului de lucru pentru beneficiarii publici, adică primăriile din FLAG, grupul de acțiune locală pentru pescuit și am decis ca, de la Sântimbru până la Geoagiu, în județul Hunedoara, în fiecare localitate care are proprietatea pe malul Mureșului, și aici sunt Sântimbru, Ciugud, Alba Iulia, Vințu, Blandiana, Șibot, Rapold și Geoagiu, să facem un proiect integrat în valoare de 500.000 de euro, cu debarcadere în dreptul fiecărei localități și un număr de ambarcațiuni pentru a dezvolta turismul pe Mureș”, spune primarul Gheorghe Damian.

muresProiectarea pontonului se dorește a fi una unitară, în așa fel încât să se diferențieze de cele private și oamenii să știe că sunt alte FLAG-ului.

Următorii pași pentru realizarea acestui obiectiv sunt elaborarea ghidurilor de finanțare,  proiectarea și apoi construcția. Potrivit primarului Gheorghe Damian, se dorește ca investiția să fie finalizată până în vara anului viitor.

Acesta a precizat să se dorește și realizarea unei hărți a pescajului, a adâncimii râului Mureș prin care să se încurajeze circulația ambarcațiunilor mici, dar nemotorizate.

„Suntem cei care luptăm pentru tot ce înseamnă biodiversitatea râului Mureș, suntem pentru a ne bucura de râu, dar fără a distruge ce e în jur. O altă idee este cea de a face o brigadă antibraconaj pe râu și să fie populat râul Mureș”, a mai spus primarul.

Încă nu se știe dacă se va percepe taxă pentru a închiria aceste ambarcațiuni, însă probabil va fi vorba o sumă modică pentru întreținerea pontoanelor și a ambarcațiunilor.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=560989


Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Distribuie