Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • Eveniment
  • FOTO Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia. Cum va arăta zona pentru care se vor cheltui 4 milioane de euro

FOTO Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia. Cum va arăta zona pentru care se vor cheltui 4 milioane de euro

30 decembrie 2017 Actualitate Eveniment


Documentația de urbanism care reglementează modul în care va fi amplasat Monumentul Unirii, în parcul din fața Catedralei Încoronării din Alba Iulia, a fost aprobată joi, 28 decembrie, în ședința Consiliului Local. Pentru construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia a fost alocată de la bugetul de stat o sumă de maximum 18,8 milioane de lei (circa 4 milioane de euro) care va fi utilizată pentru demararea lucrărilor necesare în anul 2017 şi finalizarea acestora în anul 2018, înainte de Centenar.

Documentaţia propune materializarea axului Marii Uniri format din Catedrala Reîntregirii, Podul Marii Uniri (care reface accesul în axul catedralei), Axul Parcului Unirii care va susţine amplasamentul Monumentului Marii Uniri cu realizarea unei piaţete ce va permite desfăşurarea unor ceremonii, fântâna arteziană, Bulevardul Transilvaniei şi biserica cu hram Pogorârea Sfântului Duh.

Podul Marii Uniri va fi cel mai spectaculos element din reamenajarea urbană a zonei. Potrivit proiectantului (BP Străjan SRL), acesta va avea o lungime de 150 m şi o lăţime de 6 m şi va face legătura între Parcul Unirii şi catedrală. Podul va fi construit din metal și va avea o grosime de 50 cm. Partea de călcare va fi din lemn, iar pe margini va avea balustrade din sticlă, cu o înălţime de 1,10 m. De asemenea, acesta va fi armat astfel încât să susţină sute de persoane care ar sta pe el în acelaşi timp, aşa cum autorităţile se aşteaptă deja să se întâmple la 1 Decembrie 2018, când va fi aniversat Centenarul Marii Uniri. Totodată, în două zone în care podul se va sprijini de bastioane, se vor amenaja spaţii (cutii) iluminate unde Muzeul Unirii va amplasa periodic piese care pot fi expuse în aer liber.

Monumentul Marii Uniri va fi realizat din piatră şi va avea o înălţime de 22 de metri. Cele patru cruci unite în partea superioară sunt reprezentarea celor patru provincii româneşti care care s-au regăsit într-o singură ţară la 1 Decembrie 1918.

Prin legea privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia a fost alocată de la bugetul de stat o sumă de maximum 18,8 milioane de lei (circa 4 milioane de euro) care va fi utilizată pentru demararea lucrărilor necesare în anul 2017 şi finalizarea acestora în anul 2018, înainte de Centenar.

„Cam așa urmează să arate Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia, pentru care, prin legea bugetului de stat, am obținut o finanțare de peste 100 de miliarde de lei vechi. Alte peste 100 de miliarde de lei vor merge în reamenajarea totală a parcului de pe Platoul Romanilor! A fost nevoie de o muncă de un an să determin statul să se implice în realizarea unui ansamblu reprezentativ în Anul Centenarului! Câteodată prin gesturi duse la extrem! Mă bucur că în spatele acțiunilor mele rămân fapte, care vor rămâne pentru multe generații, după alții, rămân doar vorbele goale! Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a scris deputatul PNL de Alba Florin Roman, pe pagina de Facebook.

sursa: adevărul.ro

Foto: facebook


• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , , , , , , , , , ,

Distribuie