Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • SONDAJ: Care este cea mai bună pâine produsă în județul Alba? De la reţete autentice tradiționale, la produse industriale

SONDAJ: Care este cea mai bună pâine produsă în județul Alba? De la reţete autentice tradiționale, la produse industriale

28 august 2017 Actualitate


paine traditionalaPâinea este, în mod tradițional, unul dintre cele mai importante produse din hrana românilor. Producătorii din industria de panificație din județul Alba oferă consumatorilor zeci de sortimente de pâine, realizate fie în mod tradițional (fără amelioratori sau compuși chimici), fie în sistem industrial, diferențiindu-se prin calitate, varietatea ingredientelor folosite și creativitatea brutarilor.

Aliment cu origini străvechi, pâinea a însoţit pe mese şi la ospeţe întreaga istorie gastronomico-culturală a multor seminţii. Hrană de bază pentru multe popoare, între care se evidenţiază la loc de frunte şi românii, banala (la prima vedere) pâine aduce cu sine multe aspecte nebănuite. De la controversata pâine din prezent, plină de afânători şi „E-uri” nocive, la pita coaptă în cuptorul bunicii, acesta este alimentul care a marcat cel mai puternic evoluţia lumii aşa cum o ştim astăzi.

Pâinea autentică tradițională se face din făină, maia, apă, drojdie, sare şi ulei şi nu are compuşi chimici (nu conține amelioratori). Se coace pe tăvi unse cu puţin ulei, în cuptoare din cărămidă „de țigan”, la fel ca pe vremea bunicilor. Maiaua și procesul lung de fermentare a aluatului imprimă pâinii tradiționale acele arome inconfundabile și un gust savuros, iar după coacere rezultă o coajă crocantă și un miez elastic și pufos. În procesul de fabricație al pâinii tradiționale se folosește, obligatoriu, făină neameliorată (fără adaos de gluten, acic acetic sau enzime) provenită din grâu românesc.

Având în vedere cerințele tot mai mari și diversificate, specifice alimentației moderne, pâinea a început să fie produsă pe cale industrială. Tehnicile s-au perfecționat treptat, prin descoperirea agenților de creștere și introducerea cuptoarelor performante.

Diferența dintre o pâine autentică tradițională și o pâine realizată în sistem industrial, modern este dată, în principal, de materiile prime folosite (în cazul celei tradiționale – făina fără amelioratori, produsă din grâu românesc, fără adaos de aditivi, conservanți sau coloranți) și de procesul de fabricație (în cazul celei tradiționale – o perioadă de dospire mai mare și coacere în cuptoare din cărămidă). De asemenea, timpul necesar producerii pâinilor în sistem tradițional este de aproximativ trei ori mai mare față de cele produse pe cale industrială.

În prezent, producătorii din industria de panificație din județul Alba oferă o mare varietate de sortimente de pâine: pâine albă, pâine semialbă, pâine neagră, pâine integrală, pâine graham, pâine cu secară, pâine cu semințe, etc. Prețul mediu al unei pâini este de 3,5 lei / kilogram, preferata consumatorilor fiind pâinea albă – tip franzelă, de 500 de grame.

SONDAJ:

Loading ... Loading …

Menţionăm că nu am inclus toţi producătorii din judeţ în acest sondaj. Dacă aveţi recomandări sau preferinţe, puteţi da detalii, în comentarii la acest articol.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=591076


Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

loading…

• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , , , , , , , ,

Distribuie