Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • Eveniment
  • VIDEO-FOTO: Sara, de 9 ani, despre perioada comunistă. Expoziție la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

VIDEO-FOTO: Sara, de 9 ani, despre perioada comunistă. Expoziție la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

21 decembrie 2017 Actualitate Eveniment


La cei 9 ani ai săi, Sara știe destul de multe despre perioada comunistă, de la tatăl ei care este istoric. Am găsit-o printre obiectele unei expoziții inedite, vernisate astăzi la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, de unde am cules-o și am convins-o să accepte să fie mini-ghidul nostru; ”deși am emoții”, ne-a spus. Pentru ea, Ceaușescu este o proiecție îndepărtată, ”un președinte cu rele și cu bune pe care unii îl adorau”.

Expoziția cuprinde obiecte din perioada ”epocii Ceaușescu”. Sunt multe lucruri expuse acolo, ”bune și rele”, cum a intuit Sara. Unii ar putea fi nostaligici la vederea unui televizor Diamant alb-negru, cu peștele de rigoare, a unui clasor de timbre sau a unei uniforme de pionier. Pe de altă parte, tot în această expoziție sunt expuse note informative și metode prin care aparatul represiv de Securitate îi asculta pe albaiunieni în casele lor, portrete gigant ale ”genialului conducător”, materiale și cărți de propagandă roșie. De asemenea, mai sunt prezentate și o serie de fotografii inedite ale vizitelor lui Nicolae Ceaușescu în Alba Iulia.

O sticlă de sifon îi atrage atenția Sarei. ”Este un bidon în care se făcea apă minerală folosind dioxidul de carbon”. Apoi, privirea ei se mută spre celebra carpetă ”Răpirea din Serai”: ”acolo este tapițeria povestirii Răpirea din Persia sau Siria”. Benzile desenate ale perioadei comuniste, Pif-urile și Rahan-ele expuse, nu mai spun însă nimic unui copil de 9 ani din 2017. Sunt doar niște ciudățenii.

Organizatorul expoziției, istoricul Liviu Zgârciu, a declarat că scopul unei expoziții cu acest tip de emoție este de a stârni nostalgie și sentimente, dar consideră că oamenii trebuie să își aducă aminte și despre lucrurile mai puțin plăcute. ”Mulți își aduc aminte că erau sănătoși și întregi, cu părinți și fără griji… griji din zona asta. Dar uită de lucrurile grele și atuncea am intercalat în fiecare zonă și documente din arhiva fostei Securități, din arhiva CNSAS” a spus Zgârciu. Istoricul mai consideră că aceste documente arată lumea neagră a perioadei, ”sunt documente care arată cum Securitatea intra în casele locuitorilor obișnuiți din Alba Iulia pentru a le instala tehnică de ascultare”.

Expoziția a fost vernisată joi, 21 decembrie 2017 și poate fi vizitată până în data de 23 februarie 2018, în cadrul Muzeului Național al Unirii.



































• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , , , ,

Distribuie

Lasa un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu %s.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.