Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • 128 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu. Răvaşe cu poezii, la Biblioteca Judeţeană Alba. Surprize pentru cititori, în perioada 12-18 iunie

128 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu. Răvaşe cu poezii, la Biblioteca Judeţeană Alba. Surprize pentru cititori, în perioada 12-18 iunie

9 iunie 2017 Actualitate
biblioteca carti rafturi 5Cititorii care vor trece pragul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba în săptămâna 12 – 18 iunie 2017 vor fi întâmpinați de bibliotecare cu răvașe cu poezii din lirica eminesciană.

Acțiunea face parte din seria de activități reunite sub titlul generic „Mihai Eminescu mai aproape de noi”, activități ce se doresc a fi un omagiu la 128 de ani scurși de la trecerea la cele veșnice a marelui poet român Mihai Eminescu. Alături de aceste mici surprize lirice, biblioteca a pregătit în fiecare secție și filială expoziții tematice ce cuprind opera și referințele critice la opera marelui poet, expoziții reunite sub titlul generic Mihai Eminescu în colecțiile bibliotecii.

Mihai Eminescu s-a născut la data de 15 ianuarie 1850 în Botoșani și s-a stins din viață la 15 iunie 1889 la București fiind înmormântat în cimitirul Bellu.

Mihai Eminescu a fost prezent la Alba Iulia în 1866, cu prilejul desfășurării Adunării Naționale ASTRA. Se spune că Eminescu a înnoptat la Hanul «La Istrătoaie» ce se afla pe lângă parcul din centrul oraşului, vis-a-vis de Casa de cultură a studenților, fost Teatru „I.L.Caragiale”. În acel loc se află o placă comemorativă amplasată prin grija Fundaţiei „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României”. La amplasarea acestei plăci poetul Ion Mărgineanu a rostit câteva cuvinte memorabile: „Eminescu! Iată-l printre noi, ca un sfânt, ne mulţumeşte adâncindu-şi paşii în sufletul nostru!“. După 1918, o stradă din oraş a primit numele „Mihai Eminescu“, la fel şi parcul central, cel în care poetul vroia, la nevoie, să doarmă pe o bancă, în noaptea de 27/28 august 1866. Un bust al marelui poet a fost realizat de către sculptorul Nicolae Pascu în anul 2000, Anul Eminescu, şi amplasat tot în parcul din centrul Albei Iulia, pe Aleea Scriitorilor.

Anul 2000 a fost declarat de către Guvernul României Anul Eminescu iar cu acest prilej Uniunea Astronomică Internațională i-a atribuit asteroidului 9495 numele lui Mihai Eminescu. Începând cu anul 2011, Parlamentul României a decis ca ziua de 15 ianuarie, ziua nașterii lui Mihai Eminescu, să devină Ziua Culturii Naționale. Conform legii, cu acest prilej au loc numeroase manifestări cultural- artistice și acțiuni socio-culturale sprijinite de autoritățile administrației centrale și locale.

Activitatea face parte din Programul maximal 2017 al instituției – 8. Identitate și valori culturale /8.2 Mihai Eminescu,15 iunie – Omagiu lui Mihai Eminescu, program dedicat identificării, promovării și valorificării creatorilor din domeniul Cultură și de dezvoltare a domeniului cultural.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=575752Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , , , , , ,

Distribuie

Lasa un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu %s.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.