Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • 3 şi 6 decembrie, la Blaj: Târgul de animale şi Târgul Căciulilor, evenimente organizate de primărie

3 şi 6 decembrie, la Blaj: Târgul de animale şi Târgul Căciulilor, evenimente organizate de primărie

28 noiembrie 2017 Actualitate


Luna decembrie debutează la Blaj, în mod tradiţional, cu cele mai mari târguri de peste an din oraşul de la confluenţa Târnavelor. Este vorba despre târgul de animale şi mărfuri, din 3 decembrie şi despre „Târgul Căciulilor”, din 6 decembrie, de Moş Nicolae.

Programate la începutul lunii, cele două târguri, organizate de municipalitate, reprezintă o bună ocazie pentru locuitorii din Blaj şi nu numai de a se aproviziona pentru perioada sărbătorilor de iarnă, aşa cum se întâmplă de peste 200 de ani, când expresia „ce dă Blajul” se verifica din plin, pentru că aici se stabilea preţul tuturor produselor ce urmau să fie comercializate în perioada respectivă, în întreaga zonă.

Duminică, 3 decembrie 2017, Târgul de animale din Blaj va fi gazda ultimului mare târg de ţară din acest an. Va fi ocazia perfectă pentru toţi cei care doresc să-şi cumpere porci de Crăciun, fiind aşteptată o ofertă generoasă în acest sens, chiar dacă, până acum, preţul unui kilogram în viu este mai mare decât în anii precedenţi. Poate tocmai de aceea, târgul de duminică va fi o ultimă şansă pentru negocierea unui preţ mai mic la porcii comercializaţi. Din acest an, târgul de animale din Blaj este unul dintre cele mai moderne din judeţ, după ce a fost reamenajat din temelii, în prezent acesta beneficiind de toate dotările necesare, iar cei care vor veni pentru prima dată aici, după reinaugurare, vor fi mai mult decât plăcut surprinşi de noile facilităţi.

Târgul de animale şi mărfuri din Blaj are loc, în mod obişnuit, în fiecare zi de joi, dar de patru ori pe an găzduieşte comercianţi din întreg judeţul, fiind încadrat la categoria târgurilor tradiţionale „de ţară”: 25 martie, 29 iunie, 25 septembrie şi 3 decembrie.

Miercuri, 6 decembrie 2017, la Blaj se va desfăşura şi tradiţionalul „Târg al Căciulilor”, atestat documentar de peste 200 de ani, organizat, în fiecare an, cu ocazia sărbătorii de Sfântul Nicolae. Pe vremuri, la „Târgul Căciulilor” de la Blaj se făceau majoritatea cumpărăturilor de iarnă, căciulile şi articolele din blană fiind cele mai căutate, acest eveniment fiind şi cel care stabilea oarecum preţul produselor, care era valabil pe tot parcursul anului, de aici venind şi celebra expresie „ce dă Blajul”. Astăzi, târgul de Moş Nicolae oferă o gamă mult mai amplă de produse, dar ramâne la fel de căutat de vizitatorii din toată zona Târnavelor.

Peste 250 de comercianţi din toate colţurile ţării şi mii de vizitatori sunt aşteptaţi miercurea viitoare la tradiţionalul „Târg al Căciulilor”, organizat în fiecare an de Sfântul Nicolae. Aproximativ 30 dintre expozanţi sunt comercianţi de articole din blană, denumiţi, în mod popular, „căciulari”. Standurile lor vor putea fi găsite, ca de obicei, în zona centrală, lângă coloana cu „Lupa Capitolina”. Majoritatea tarabelor comercianţilor vor fi amplasate pe Bulevardul Republicii, ele putând fi găsite şi pe străzile adiacente.

Traficul autovehiculelor va fi oprit, începând de marţi, 5 decembrie, ora 16.00, până miercuri, 6 decembrie, ora 21.00, în zona centrală a Blajului, pe străzile pe care se desfăşoară „Târgul Căciulilor”. Pentru buna organizare şi desfăşurare a evenimentului, Primăria Municipiului Blaj va institui restricţii de circulaţie a autovehiculelor pe Bulevardul Republicii şi pe străzile Popa Şapcă, Nicolae Bălcescu, Timotei Cipariu, Astra, Mitropolit Andrei Şaguna, Episcop Ioan Lemeny şi, parţial, Tudor Vladimirescu (de la Lupa Capitolina la Podul Minciunilor).

Ordinea şi buna desfăşurare a celor două târguri va fi asigurată de importante efective ale Poliţiei Municipale, Poliţiei Locale şi Jandarmeriei.

„Cele două târguri fac parte din tradiţia Blajului, tradiţie pe care noi o respectăm. Îi aşteptăm pe toţi cei din zona Blajului, mai ales că vorbim despre o sărbătoare a tuturor, cu o puternică înărcătură istorică”, afirmă primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.

(Nicu Goga)

 

• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , , , , , ,

Distribuie

Lasa un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu %s.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.