Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • ADR Centru: Biserica Reformată din Aiud și Cetatea Făgărașului, puse în valoare prin POR 2014-2020

ADR Centru: Biserica Reformată din Aiud și Cetatea Făgărașului, puse în valoare prin POR 2014-2020

15 iunie 2017 Actualitate
Biserica-reformata-AiudPatrimoniul cultural istoric al Regiunii Centru se completează cu două obiective care, prin fondurile Regio 2014-2020, vor obține bugetul necesar pentru finalizarea lucrărilor de restaurare și reabilitare, demarate în 2015. Cetatea Făgărașului și Biserica Reformată din Aiud sunt cele două obiective istorice care, începând de joi, 15 iunie, își vor pregăti proiectele pentru a putea reda turiștilor și localnicilor accesul în siguranță și bucuria de a revedea cultura tradițională românească. Contractele de finanțare au fost semnate de către Tibor Laszlo Toth, preot paroh al Parohiei Reformate din Aiud, de către Gheorghe Sucaciu, primarul municipiului Făgăraș, precum și de către Simion Crețu, director general ADR Centru.

”Fondurile contractate azi, cele alocate prin contractele de până acum sau pe care le vom semna în curând pe această prioritate, reușesc să susțină primăriile și parohiile să ducă la bun sfârșit lucrări demarate la aceste obiective, în urmă cu câțiva ani. Ne bucurăm că vom reuși astfel să completăm munca de restaurare deja inițiată de către beneficiarii de fonduri și să susținem prin aceste proiecte dezvoltarea economiei locale, atât prin atragerea de noi turiști, cât și prin creșterea numărului de vizitatori localnici și dezvoltarea micilor afaceri turistice sau de comerț din zonele proiectelor. Pe lângă lucrările de consolidare și restaurare a acestor monumente și moșteniri istorice, fiecare proiect mai prevede și realizarea activităților de promovare și marketing, organizarea de evenimente culturale care să crească vizibilitatea acestor locuri și să susțină creșterea atractivității obiectivelor de patrimoniu, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Prin proiectul ”Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al Municipiului Făgăraș-Cetatea Făgărașului” cu o valoare totală de 21,80 milioane lei, Primăria municipiului are alocat fonduri nerambursabile în valoare de 21,36 milioane lei fonduri nerambursabile. Prin proiect se vor realiza lucrări de intervenție asupra castelului cu turnurile de colt, precum și asupra incintei bastionare cu turnul de poartă și clădirile anexă, construite în 1640. Măreața și impunătoare Cetate a Făgărașului, pe care Nicolae lorga o considera una din „podoabele țării” își așteaptă liniștită „recunoașterea îndrăznețelor fapte ale trecutului” și, începând cu luna septembrie 2019, ne invită și pe noi să îi vedem frumusețea rară. Beneficiarii proiectului vor organiza ulterior festivaluri, expoziții și ateliere meșteșugărești, în această locație.

Vezi AICI fișa proiectului.

Beneficiarul celui de-al doilea contract de finanțare semnat azi, Parohia reformată Aiud, va putea să-și demareze proiectul și să acceseze fondurile solicitate ce vizează ”Reabilitarea și introducerea în circuitul turistic a Bisericii reformate Aiud”. Prin acest proiect, beneficiarul își propune ca, din bugetul total de 16,24 milioane lei, din care 15,88 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă, să reabiliteze interiorul și exteriorul clădirii Bisericii amplasată în interiorul Cetății Medievale a Aiudului, să refacă pardoseala, să înlocuiască instalațiile și să consolideze bolta bisericii. Estimând că proiectul va fi finalizat în luna mai 2021, Parohia aiudeană își propune să organizeze expoziții temporare sau permanente în interiorul turnului, precum și concerte și recitaluri religioase sau muzicale în biserică. Tot pentru revitalizarea Bisericii Reformate, construită în evul mediu, care este unul dintre cele mai importante elemente al patrimoniului cultural din municipiul Aiud, beneficiarul va crea un circuit turistic de vizitare a locașului de cult.

Vezi AICI fișa proiectului.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=577221Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , , , , ,

Distribuie

Lasa un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu %s.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.