Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • EDITORIAL: Gânduri negre din ”privat” pentru bo$$ii de la stat!

EDITORIAL: Gânduri negre din ”privat” pentru bo$$ii de la stat!

19 octombrie 2017 Actualitate


Azi am publicat din nou pe Alba24 un articol despre salariile bugetarilor. Am acumulat atâta frustrare pe subiectul ăsta, încât nu mai pot sta impasibil. Simt că trebuie să scriu, să mă răcoresc în vreun fel, chiar dacă sunt conștient că nu mă ajută cu nimic.

Să mă explic. De vreo 20 de ani mă joc de-a antreprenoriatul. Cu mai mult sau mai puțin succes, am reușit să rezist cu un SRL din 1997 până azi, deși lucrăm într-un domeniu ingrat și lovit de orice mică schimbare (în rău) a situației economice – presa și publicitatea. De bine, de rău, am reușit totuși să supraviețuim. Acum suntem o mână de oameni care ducem acasă o pâine de la firma care editează Alba24. Rolurile de patroni-angajați/colaboratori nu sunt cele clasice. Se muncește mult, dar se vine cu plăcere la muncă, pentru că suntem mai degrabă o întreprindere socială, decât niște capitaliști veroși.

Până nu demult, puteam zice că avem un venit decent, atât noi, cei doi proprietari, cât și colegii noștri. Situația s-a schimbat radical anul acesta, odată cu nebunia salariilor bugetarilor. Fără să vrem, am devenit niște frustrați. Ne mirăm și ne alimentăm nevroza reciproc, citind cu stupoare listele salariilor fericiților de la stat: 3000 de lei un șofer de primărie; 9000 de lei un șef de serviciu sau un directoraș de instituție numit politic; 15.000 de lei un primar sau un vice de consiliu județean. Spuneți voi o funcție la stat… oricare… și eu vă dau surpriza vieții voastre. Salarii mai mari decât în Italia, în Alba Iulia! El Dorado, frate.

Suntem de-a dreptul descumpăniți. Pe cine să ne enervăm? Pe bugetarii care s-au trezit peste noapte efectiv bogați fără să facă nimic? Nu e vina lor. Aici au lucrat și până acum pe salarii normale. Nu au ieșit în stradă, nu au făcut greve. A venit norocul peste ei ca de la loto, însă fără să joace cele 6 norocoase. Atunci la cine să țipăm, noi, ăștia din ”privat”, rămași cu gura căscată și buzunarele ușoare? Care-i soluția? În ritmul ăsta și în situația în care suntem, murim cu siguranță, fără să avem nici cea mai mică pârghie să ripostăm.

Vor fi probabil mulți care vor zice că asta e… dacă nu suntem buni manageri și nu suntem capabili să dăm salarii mari, să murim. Să punem lacătul pe firmă. E și asta o soluție. Să fim cu toții bugetari, zic. Să stăm cu mâna întinsă la stat. Dar cine dracu’ ne mai plătește salariile? De unde bani la buget, dacă-i omorâm pe ăștia mici care varsă, cu scrâșnete de dinți, în fiecare 25 a lunii, fonciirea la stat? Întrebați acum orice SRL cât timp ar rezista dacă ar trebui să dubleze salariile. Șase luni, un an? Noi nu am rezista nici atât. O soluție ar fi să mărim veniturile, corect ? Teoretic, da… practic, aproape imposibil. Ia încercați voi să vă anunțați clienții că de mâine vreți să le facturați dublu. Câți vor rămâne lângă voi? Probabil niciunul…

Și atunci ce facem? Îi înțeleg perfect pe colegii mei care sunt abordați aproape zilnic de şefuleţi de la stat și ademeniți cu posturi călduțe de scriitori la bloguri pe care nu le citește nimeni sau de purtători de vorbe. Cum aș putea eu să concurez cu salariile de acolo? Nu m-aș putea supăra, nu aș putea reproșa absolut nimic vreunui redactor Alba24 dacă mâine ar veni cu demisia. Sunt oameni cu rate la bănci și probleme, ca și mine.

Și asta nu e singura problemă. Ia încercați să concurați la cumpărarea unui apartament cu un bugetar! Prețurile în Alba Iulia la imobiliare vor exploda și din această cauză. Avem foarte mulți bugetari în oraș, extrem de bine plătiți, pentru care o rată de 3-400 de euro pe lună înseamnă mai nimic. Iar aceiași bani sunt salariul tău, angajatule de la privat. Pe cine crezi că preferă banca? Pe tine, amărâtule sau pe bugetarul cu salariu mare, aproape imposibil de concediat? Îți doresc succes…

Și uite așa, ajung și la cauza acestei falii din societate… Dragnea și Tăriceanu, în goana după voturi, vor produce cel mai cumplit dezastru pentru micul întreprinzător, „the backbone of our economy” care va rămâne fără angajați și se va prăbuși iremediabil, cocoșat de taxe. Și poate atunci ne vom trezi, dar va fi prea târziu. Și nu va fi ușor nici pentru bugetarii care, vă garantez, vor avea un nou episod Băsescu -25% foarte curând.

Până atunci, să dea dracu’ să intru în vreo instituție publică și să nu fiu servit cu zâmbetul pe buze, că… !@#%*)+&*#$)%.%$!

URL scurt: http://alba24.ro/?p=604371


Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

loading…

• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , ,

Distribuie

Lasa un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu %s.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.