Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • Eurodeputatul Victor Negrescu continuă să promoveze județul Alba la nivel european

Eurodeputatul Victor Negrescu continuă să promoveze județul Alba la nivel european

14 decembrie 2022 Actualitate


Eurodeputatul Victor Negrescu continuă să promoveze județul Alba la nivel european

Europarlamentarul din județul Alba, Victor Negrescu, membru al Grupului S&D din Parlamentul European și considerat unul din cei mai activi eurodeputați români a răspuns în exclusivitate întrebărilor Atlas FM.

Domnule eurodeputat, ați reușit din nou în acest an să reprezentați cu cinste România în plan european. Pentru cei mai puțin familiarizați, cum ați reușit să promovați țara noastră și județul Alba la nivelul Parlamentului European?

Am spus mereu că este o onoare pentru mine să reprezint România și județul Alba în Parlamentul European și să pot, prin acțiunile pe care le fac, să scot în evidență tot ce are țara noastră de oferit în plan european. Anul acesta am reușit să relansez tradiția celui mai important eveniment organizat de diaspora românească în capitala Europei, prin organizarea unei noi ediții a evenimentului Primăvara Românească la Bruxelles, la care au participat mii de persoane interesate să cunoască tradițiile și cultura românească, inclusiv din județul Alba.

De asemenea, în numeroasele mele intervenții din Parlamentul European am făcut referire la județul Alba, la oamenii inimoși din diferitele zone ale județului, la tineri care au adus performanță, la frumusețile din Munții Apuseni sau zona Sebeșului. Dar cel mai important lucru este că am militat și am introdus, prin amendamentele mele, alocări financiare suplimentare pentru mediu rural, zonele montane, pentru educație sau  pentru conservarea și promovarea patrimoniului cultural care pot fi accesate, inclusiv, de comunitățile din județul nostru.

Colegii mei din Parlamentul European știu că mă lupt pentru România și că reprezint inima Transilvaniei, județul Alba. Sunt foarte mândru că de ziua Iei românești am reușit să conving unii din cei mai importanți lideri europeni să îmbrace frumosul port românesc, intrat recent în patrimoniul UNESCO, realizat chiar în ateliere din județul Alba. Nu voi înceta să militez pentru a promova țara noastră, producătorii locali și interesele noastre la nivelul legislativului european și, în acest sens, trebuie să vă spun că cel mai important aliat al României este Grupului S&D din Parlamentul European care a sprijinit cu consistență toate aceste demersuri. 

2022 a fost Anul European dedicat Tinerilor, demers pe care l-ați susținut. Poate ne spuneți mai multe lucruri despre inițiativele și acțiunile realizate de dumneavoastră în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Educație, Cultură, Tineret, Media și Sport?

În calitatea mea de vicepreședinte al Comisiei din Parlamentul European care se ocupă de Educație, Cultură, Tineret, Media și Sport, am susținut mereu că instituțiile europene trebuie să facă mai multe pentru sprijinirea educației, a tinerilor, culturii și sportului.

Un demers pe care l-am susținut insistent a fost Anul European dedicat Tinerilor. Pe lângă apelurile pe care le-am făcut la nivelul comisiei de resort, am fost și cel care a inițiat și promovat amendamentul la bugetul european prin care au fost alocate fonduri pentru organizarea evenimentelor dedicate acestui an. În total peste 8 milioane de euro au fost alocați special pentru Anul European dedicat Tinerilor.

Sunt mândru că România este pe primul loc la numărul de evenimente organizate în cadrul Anului European dedicat Tinerilor, peste 2000 de acțiuni în toată țara. De aceea, insist ca acest an important să nu fie doar un moment festiv, ci să și existe rezultate concrete.

În acest sens, susțin introducerea unui test pentru tineret prin intermediul căruia se va evalua impactul politicilor europene asupra tinerilor și viitoarelor generații, înainte de a fi aprobate, precum și stoparea stagiilor neplătite prin intermediul cărora, de prea multe ori, tinerii sunt folosiți ca forță de muncă, fără să fie remunerați.

Am fost cel mai tânăr român ales vreodată în Parlamentul European și am o responsabilitate să arăt că tinerii pot să schimbe în bine România și Uniunea Europeană.

Ați fost inițiatorul campaniei #RomâniiMerităÎnSchengen și ați generat dezbaterea privind aderarea României la spațiul Schengen în Parlamentul European, neîncetând să vă luptați pentru acest obiectiv național. Cum stăm în prezent pe acest subiect?

Pot să vă spun că am făcut tot ce este posibil pentru a susține aderarea României la spațiul Schengen, chiar și atunci când puțini credeau în șansa țării noastre. În 2015, am obținut sprijinul a zeci de mii de români pentru petiția România cere Schengen fapt ce a dus la declanșarea unei anchete care, ulterior, a generat o rezoluție în Parlamentului European pentru sprijinirea țării noastre.

Încă de la începutul acestui an, am contactat toți oficialii europeni care puteau influența pozitiv decizia cu privire la aderare și am strâns peste 40.000 de mesaje de la români pentru sprijinirea acestui deziderat, care au fost trimise chiar celor din Consiliul de Justiție și Afaceri Interne, for unde trebuie luată decizia. Campania #RomâniiMerităÎnSchengen a început chiar în județul Alba cu o caravană care a trecut prin fiecare localitate.

Am fost, de asemenea, inițiatorul dezbaterii și rezoluției din Parlamentul European, prin care legislativul european a susținut aderarea României la spațiul Schengen. Grupul S&D a sprijinit constant acest demers, familia noastră politică fiind singura care a votat în unanimitate pentru aderarea României la spațiul Schengen, în timp ce familiile politice din care fac parte USR, PNL, Reper, AUR sau UDMR au avut colegi eurodeputați care au votat împotriva României.

De altfel, la acest moment, toate guvernele social-democrate europene sprijină România, chiar și partidele de stânga aflate în opoziție. Doar Austria, condusă de un guvern de dreapta din cadrul Popularilor Europeni, și Olanda, cu un guvern de centru dreapta din Grupului Renew, au exprimat opoziții la aderarea țării noastre.

Cu toate acestea, am contactat deja parlamentari din Olanda și din Austria pentru a sprijini acest deziderat. Noi cei din Grupul Social-Democrat ne-am făcut treaba. Sper să și-o facă și ceilalți pentru că acest obiectiv național este esențial pentru dezvoltarea României și pentru români.

Cei care care doresc să adreseze întrebări sau să discute cu europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu se pot adresa inclusiv cabinetului său din Alba Iulia, Piața Iuliu Maniu nr. 13, parter sau îi pot scrie pe adresa de email: victor.negrescu-office@europarl.europa.eu.

Commentarii


Distribuie