Acasa
  • Acasa
  • Eveniment
  • EVENIMENTELE VERII 2017 în ALBA. Ce se pregăteşte pentru sezonul concediilor, la Alba Iulia şi în alte locaţii din judeţ. LISTA reperelor pentru distracţie

EVENIMENTELE VERII 2017 în ALBA. Ce se pregăteşte pentru sezonul concediilor, la Alba Iulia şi în alte locaţii din judeţ. LISTA reperelor pentru distracţie

11 iunie 2017 Eveniment
IMG_8122Zilele calde de vară, în sezonul concediilor, vor fi animate la Alba Iulia, dar şi în alte localităţi din judeţul Alba, de o serie de evenimente ce garantează distracţia. Continuă concertele în Piaţa Cetăţii, dar şi festivalurile ce readuc la viaţă scene spectaculoase din istorie ori tradiţii pitoreşti ale locului.

Vă oferim repere pentru distracţie în această vară, în Alba.

IUNIE

Cealaltă Capitală a răsunat din nou la Alba Fest. A fost distracţie la maxim, cu artişti autohtoni, în inima Cetăţii. Dar a fost doar începutul. Ce vi se mai pregăteşte în această vară?

Vezi şi FOTO-VIDEO: Show TOTAL în ultima zi de ALBA FEST 2017, cu Loredana, Randi, Liviu Teodorescu, Irina Rimes, Ruby. Spectacol de artificii

Vezi și FOTO-VIDEO: Cele mai tari hituri, în a doua zi de ALBA FEST 2017. Smiley, Lora, Damian & Brothers şi Cristina Bălan, pe scena din Piața Cetății

Vezi și FOTO-VIDEO: ALBA FEST 2017. „Sesiune” de distracţie la Alba Iulia cu Delia, The Motans, Ami, Deepcentral şi Dorian Popa

23-25 iunie: SĂRBĂTOAREA MUZICII

sarbatoarea muzicii alba iulia 2016_3În Cetatea Alba Carolina, reîncepe Dominația Sunetului! Sărbătoarea Muzicii înseamnă că știți să alegeți ce ascultați și știţi să vă bucurați de muzică în starea ei de grație și în formă ei cea mai avansată și mai elevată.

Alba Iulia este unul dintre orașele din România care a păstrat în ultimii trei ani principiile care stau la baza acestui eveniment: diversitatea genurilor muzicale, accesul gratuit la scenă pentru public, sonorizarea unor zone istorice de patrimoniu și, mai mult decât orice, sincronizarea cu eforturile altor țări de a pune în valoare muzica și muzicienii, amatori și profesioniști deopotrivă.

Pentru anul 2017, Primăria Alba Iulia propune o forumulă artistică cu elemente diferite, dar inseparabile ca dinamică și scop, parte a celui mai mare eveniment internațional prin care se celebrează muzica la nivel internaţional.

Anul acesta, îi veţi vedea şi asculta pe membrii legendarei trupe Smokie şi veţi fi invitaţi la vals, în concerte extraordinare, în Piaţa Cetăţii.

Citeşte şi VIDEO: Pe 25 iunie, CONCERT al trupei britanice SMOKIE, la Sărbătoarea Muzicii de la Alba Iulia

Vezi şi SĂRBĂTOAREA MUZICII la Alba Iulia: Valsul secolului, cu Filarmonica de Stat a Republicii Moldova şi compozitorul Eugen Doga, în 24 iunie

23-25 iunie: FESTIVALUL CETĂŢILOR DACICE (Săsciori)

lupte daciVa fi din nou „război” între daci şi romani, de data asta pe Valea Sebeşului. De la cascadorii ecvestre şi ateliere antice, demonstraţii de luptă, până la dansuri cu nimfe şi concerte, evenimentele din programul din acest an sunt prilej de bună dispoziţie.

Veţi avea ocazia să vă familiarizaţi şi cu frumuseţea locului, dar şi cu legendele.

Evenimentul este organizat de Centrul de cultură “Augustin Bena”, în parteneriat cu comunele de pe Valea Sebeşului şi Muzeul Naţional al Unirii.

Vezi şi FOTO-VIDEO: Festivalul Cetăţilor Dacice 2016. Învingătorii după „Marea bătălie” la Cetatea Singidava, concertul Phoenix şi Rugul lui Zamolxe

Vezi şi FOTO: Festivalul Cetăților Dacice 2016. “Puii de daci” din Cugir au câştigat concursul de cultură generală

Vezi FOTO: Festivalul Cetăţilor Dacice. Asediul Cetăţii Singidava. Demonstraţie de lupte între daci şi romani

Citeşte şi  FOTO-VIDEO: Festivalul Cetăţilor Dacice 2016. Învingătorii după „Marea bătălie” la Cetatea Singidava, concertul Phoenix şi Rugul lui Zamolxe

Vezi şi FOTO: Festivalul Cetăţilor Dacice 2016, la Cugir. Fotografii cât o mie de cuvinte, la Cetatea dacică Singidava

24 iunie: Ziua Rozelor, ediţia XVI, Ciumbrud (Aiud)

ziua rozelor trandafiri 2016_3La Ciumbrud (Aiud) sunteţi aşteptaţi pe 24 iunie să vedeţi cele mai frumoase aranjamente şi standuri cu trandafiri, dar şi să urmăriţi programul artistic ce va fi definitivat de organizatori.

Cultivatorii se întrec şi în acest an în cele mai frumoase şi inspirate aranjamente cu flori. Vor fi evidenţiate astfel şi forme şi podoabe interesante, pe lângă frumuseţea, parfumul şi culorile deosebite ale florilor.

La tradiţionalele concursuri din cadrul evenimentului, vor fi premiate cel mai frumos stand şi cel mai frumos aranjament de trandafiri. De asemenea, va fi ales trandafirul anului, se vor face vizite pe câmpurile cu flori şi vor fi premiaţi cultivatorii.

Evenimentul se va încheia cu foc de artificii şi Balul Rozelor.

Este organizat de CJ Alba şi Primăria Aiud, în parteneriat cu GAL Mureş şi Târnave, GAL Munţii Metaliferi, Trascău şi Muntele Mare.

IULIE

9 iulie: Gala Tezaurelor Umane Vii, Alba Iulia

pictura icoane mestesugari populariProgramul Tezaure Umane Vii a fost înfiinţat de UNESCO, iar începând cu anul 2009, în România sunt recunoscuţi aceşti oameni speciali prin intermediul cărora cultura noastră populară trece din trecut spre viitor respectând mărcile noastre identitare şi păstrând nuanţele de diferenţiere zonală.

Din anul 2010, şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba a aderat la acest program şi deja a fost acordat titlul de „Tezaur Uman Viu” mai multor locuitori din judeţ, care promovează tradiţiile.

Vezi şi Șapte artiști populari din Alba, declarați „Tezaure Umane Vii”, decorați de președintele Klaus Iohannis pentru merite culturale deosebite

În 2017, se va organiza un eveniment de recunoaştere publică a acestora. Organizatori sunt Centrul de Cultură “Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia, Universitatea “1 Decembrie 1918” şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Programul ,,Tezaure Umane Vii – UNESCO”, reprezintă una dintre dintre iniţiativele Unesco de păstrare şi transmitere a patrimoniului cultural. Scopul programului este acela de a încuraja statele membre să adopte măsuri prin care persoanele păstrătoare şi transmiţătoare a elementelor de patrimoniu cultural, să beneficieze de recunoaştere şi vizibilitate în rândul comunităţilor din care fac parte.

13-14 iulie: Festivalul Naţional de Folclor “Sus, sus, sus, la moţi, la munte” Câmpeni

18582549_826408400842967_83736023192736930_nVa fi prilej de distracţie în Apuseni. Este organizată o nouă ediţie a festivalului-concurs de interpretare cântece populare.

De organizare se ocupă Centrul de Cultură “Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Câmpeni.

Veţi avea ocazia să descoperiţi frumuseţile locului şi ale tradiţiilor păstrate de moţi.

Vezi şi Concediu în Munții Apuseni. Ce trebuie să vizitezi dacă ajungi pentru câteva zile în „Țara Moților”

15-16 iulie: Târgul de Fete de pe Muntele Găina – Avram Iancu şi Muntele Găina

targul de fete gaina 2014Una dintre cele mai cunoscute sărbători populare din România, Târgul de Fete de pe Muntele Găina, aduce voie bună în Munţii Apuseni. Parada portului popular, spectacole folclorice cu nume mari ale muzicii populare româneşti, dar şi concerte cu trupe de muzică uşoară vor face să răsune Munţii Apuseni.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este cea mai mare sărbătoare românească în aer liber din România. Manifestarea se desfăşoară atât în Avram Iancu, la poalele Muntelui Găina, cât şi pe un platou montan la o altitudine de aproape 1.500 de metri, într-o zonă pitorească şi perfectă pentru iubitorii de natură. Târgul de Fete de pe Muntele Găina se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1816.

La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte iar duminica cu noaptea in cap se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoţii care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.

Vezi şi Sărbătoarea de pe Muntele Găina. Legende cu zâne şi ape cu sclipiri de aur. Tradiţii şi semnificaţii legate de „Târgul de Fete”

Astăzi Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care îşi dau concursul locuitorii din zona Munţilor Apuseni, din judeţele apropiate şi chiar din ţinuturi mai îndepărtate ale ţării.

Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură “Augustin Bena”, în parteneriat cu comuna Avram Iancu şi alte primării, precum şi Muzeul Naţional al Unirii.

19-30 iulie: Festivalul Naţional de Folclor “Inimi fierbinţi în ţara de piatră” Abrud

Şi distracţia va continua în Apuseni, cu un alt festival-concurs de interpretare cântece populare. De data aceasta, sunteţi invitaţi la Abrud, unde veţi descoperi noi legende şi tradiţii pitoreşti.

Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură ”Augustin Bena”, în parteriat cu Primăria Abrud.

29-30 iulie: Expoziţia Chinologică Internaţională

IMG_9104Cetatea Alba Carolina devine pentru două zile locul de întâlnire al campionilor, indiferent de rasă sau talie. Evenimentul oferă șansa proprietarilor de câini să-și evalueze cei mai buni prieteni într-o atmosferă inedită.

Cei interesaţi să cumpere un animal de companie ori de pază pot sta de vorbă cu crescătorii şi pot afla detalii despre fiecare rasă.

În cadrul concursului vor fi premiate cele mai frumoase exemplare canine.

Evenimentul este organizat de Primăria Alba Iulia.

Vezi şi FOTO-VIDEO: Caramel, un Samoyed în vârstă de un an jumate, a câștigat trofeul Supreme Best in Show la Royal Crown Trophy 2016 de la Alba Iulia

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Un Samoyed și un Ciobănesc românesc mioritic, cei mai frumoşi câini din prima zi a expoziţiei Royal Crown Trophy, la Alba Iulia

În comuna Unirea, în perioada 28-30 iulie, va fi Ziua Culturii Maghiare, iar în perioada 29-30 iulie, la Alba Iulia şi Petreşti se sărbătoreşte Ziua Imnului Naţional al României. Evenimentele sunt organizate de Centrul de Cultură “Augustin Bena”.

AUGUST

4-6 august: Zilele Medievale ale Bălgradului

DAN_6071Arta de inspiraţie medievală, în toate formele sale, va anima din nou Cetatea Alba Carolina. Ateliere, dansuri şi spectacol de teatru vor fi pregătite pentru albaiulieni şi turişti, în faţa Muzeului Naţional al Unirii.

Viaţa şi spectacolul trupelor ambulante ale evului mediu, renascentist şi baroc, dar şi tradiţiile acelor vremuri rămase în conştiinţa populară vor fi readuse la viaţă de tineri actori din mai multe zone din ţară. La ateliere, cei curioşi pot scuturi de luptă, steme, steaguri, miniaturi şi suveniruri.

Festivalul de artă medievală la Alba Iulia este organizat de Asociaţia “Grupul Skepsis”, Primăria Alba Iulia şi Centrul de Cultură “Augustin Bena”.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Zilele Medievale ale Bălgradului, la Alba Iulia. Demonstraţii cu arme, dansuri şi muzică, spectacol de teatru şi jonglerii cu foc

Vezi şi FOTO-VIDEO: Zilele Medievale ale Bălgradului 2016, la Alba Iulia. Lupte, comedii, dansuri, cântece şi jonglerii în Cetatea Alba Carolina

5-6 august ROWMANIA

IMG_8726Marele campion Ivan Patzaichin vă invită din nou, cu mic, cu mare, să vă înscrieți în competiţia de vâslit în canotci de 10+1. Un eveniment care face valuri la propriu, pe Mureș și care se desfășoară la nivel național.

Va fi ediţia a cincea a evenimentului, iar câştigătorii compeţiei de la Alba Iulia vor putea participa la finala de la Tulcea.

Vezi şi FOTO: Echipa albaiulienilor, la finala ROWmania 2016 de la Tulcea. Locul 6 în clasament, după competiţia de vâslit în canotci

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Descoperă ROWMANIA 2016 la Alba Iulia. 21 de echipe în competiţia de vâslit în canotci pe râul Mureş. CÂŞTIGĂTORII

Descoperă Rowmania Alba Iulia este un eveniment organizat de Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23” împreună cu Primăria Municipiului Alba Iulia.

Descoperă Rowmania – România naturală văzută din barcă este o campanie națională de promovare a patrimoniului național și urmărește descoperirea României naturale, prin promovarea mișcării în aer liber. Obiectivul acestei campanii este să reapropie oamenii de natură și să-i reconecteze la aceasta, având ca instrument canotca și ca activitate vâslitul.

5-11 august: Festivalul Internaţional de Folclor Aiud

festival international folclor aiud 2015Festivalul Internaţional de Folclor Aiud va aduce din nou buna dispoziţie la Aiud. Ansambluri din mai multe ţări vor prezenta costumele tradiţionale, vor susţine spectacole şi vor face parada portului popular.

Este un eveniment deosebit, în care aveţi ocazia să vedeţi cum arată şi cum „sună” tradiţiile din alte ţări.

Vezi şi FOTO: Parada portului popular la Festivalul Internaţional de Folclor Aiud 2016. Tradiţii pline de culoare, prezentate pe străzile oraşului

Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură “Augustin Bena”, Primăria Aiud şi Casa de Cultură Aiud.

11-13 august: Festivalul „Cântec de suflet”

cantec de sufletCetatea Alba Carolina va fi din nou locul în care tradiția și iubirea pentru folclor îşi dau mâna pentru a încânta sufletele oamenilor.

„Cântec de suflet” este un eveniment folcloric, care adună împreună slujitori ai cântecului străbun, autentic și veșnic. Portul, cântecul și jocul românesc sunt dăruite din toată inima de cei mai iubiți artiști ai României.

Evenimentul îşi propune să valorifice tradițiile și obiceiurile naționale, cultivarea dragostei și respectului pentru tradițiile, obiceiurile și folclorul românesc, receptarea frumosului din arta populară. Festivalul dorește să realizeze o punte între generații, să aducă în atenția publicului artiști consacrați ai folclorului românesc, dar și gerenații tinere de interpreți o necesitate de revigorare și promovare a valorilor reale ale folclorului românesc.

Anul trecut, mii de oameni au cântat alături de artiştii veniți din toate colțurile țării şi i-au aplaudat, în Piaţa Cetăţii.

Vezi şi FOTO-VIDEO: Mii de oameni și-au încălzit inimile cu un „Cântec de suflet” în Piața Cetății. Regal folcloric cu tinere talente și artiști de renume

18-20 august: Festivalul Internaţional de Film Etnografic – FIFE Zlatna

ZlatnaEdiţia a V-a a Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna îşi va deschide porţile către toţi cinefilii. Timp de trei zile, cei prezenți vor putea participa la proiecții de filme, lansări de carte, evenimente sportive, spectacole folclorice și concerte de muzică ușoară.

Festivalul Internațional de Film Etnografic – FIFE – Zlatna, singurul festival etnografic din România, are ca scop formarea și educarea cineaștilor independenți, precum și promovarea culturii și tradițiilor naționale.

Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură “Augustin Bena” şi Primăria Zlatna.

Vezi şi FIFE Zlatna 2016: Două producţii realizate de albaiulieni, premiate la Festivalul Internațional de Film Etnografic

10-20 august: Ziua Lemnarului – Horea

targul lemnarilorLa Horea, se va desfăşura ediția 21 a sărbătorii tradiționale ,,Ziua lemnarului din Munții Apuseni”.

Vor fi concursuri de meșteșuguri în arta lemnului, expoziții ale meșterilor populari și silvicultorilor, expoziții de gastronomie, spectacole folclorice, paradă portului tradițional românesc, hora moțească și multe alte surprize.

Unul dintre cele mai interesante momente va fi cel al întrecerilor lemnarilor.

Evenimentul este organizat în perioada de către Primăria şi Consiliul local al comunei Horea și Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” Alba.

 

25-27 august: Festivalul DILEMA VECHE

dilematiciLa Festivalul “Dilema veche” poţi trăi o experienţă memorabilă, într-un week-end cultural care aduce la un loc scriitori, artişti şi muzicieni invitaţi să ne lămurească dilemele, în spaţiul unic al Cetăţii Alba Carolina.

Este unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale lunii august, la Alba Iulia. Pe lângă filme, dezbateri în aer liber şi alte „provocări” culturale, veţi avea ocazia să vă întâlniţi cu personalităţi ale vieţii culturale româneşti.

Citeşte şi Jurnal de mijloc de festival. În plină „Dilemă Veche”, totul e altfel prin Cetatea Alba Carolina

Vezi şi Jurnal de festival „Dilema Veche” la Alba Iulia. Cu rezervorul cultural plin, am încheiat ediția 2016 a evenimentului

FOTO-VIDEO: Seară de muzică italiană folk la Festivalul „Dilema Veche” din Alba Iulia. Concert „Bella Ciao” în Piaţa Cetăţii

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Festivalul „Dilema Veche” 2016 de la Alba Iulia. „La nuit americaine”. Jazz, blues şi country, în curtea unităţii militare

Vezi şi FOTO-VIDEO: Festivalul „Dilema Veche” 2016 la Alba Iulia. Piaţa Cetăţii a răsunat în acordurile „orchestrei celor 100 de viori”

Alte evenimente din august:

1-15 august: Salonul de vară al artiştilor plastici din judeţul Alba – Castelul Sâncrai şi Alba Iulia

12-13 august: Ziua Culturii Maghiare de la Mirăslău

21-27 august: Tabăra Naţională de Sculptură “Dâmbul lui Gâf” la Horea. Sculptură piatră sau lemn, tema “Eros”

26-27 august:Conferinţa Naţională a Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România. Casa Artelor din Deal, Castelul Sâncrai

Dar distracţia nu se încheie în luna august. În primele zile din septembrie vor fi Alba Iulia Music and Film Festival, Mamut Bike Race şi alte evenimente.

Citeşte şi CALENDARUL EVENIMENTELOR din 2017 la Alba Iulia. Alba Fest, Sărbătoarea Muzicii, Festivalul de Film, Dilema și alte spectacole. LISTA

URL scurt: http://alba24.ro/?p=575774Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , , ,

Distribuie

Lasa un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu %s.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.