Acasa
  • Acasa
  • Administratie
  • Eveniment
  • EXCLUSIV! Mircea Hava ”patrulează” pe stilul Oprea: Limuzina de 70.000 euro cu care se plimbă Primarul din Alba Iulia ar trebui să fie mașină de poliție cu girofar și sirenă

EXCLUSIV! Mircea Hava ”patrulează” pe stilul Oprea: Limuzina de 70.000 euro cu care se plimbă Primarul din Alba Iulia ar trebui să fie mașină de poliție cu girofar și sirenă

12 iunie 2017 Administratie Eveniment
tuareg wpa contrasens

Mașina”de patrulare” a primarului din Alba Iulia parcată pe contrasens în piața Iuliu Maniu, pe o stradă cu sens unic. Data: 30 noiembrie 2016, la aproape doi ani de la achiziția atutovehiculului.

O limuzină de 70.000 euro dotată doar în acte cu girofar și sirene, achiziționată pentru Poliția locală din Alba Iulia, este de mai bine de doi ani, autoturismul de serviciu a primarului Mircea Hava. Mașina respectivă trebuia, conform destinației să patruleze prin oraș pentru liniștea si siguranța cetățenilor. În realitate mașina a ”patrulat” în oraș, în țară și chiar afară pentru a asigura siguranța și confortul primarului.

Cei care știu că mașinile Primăriei Alba Iulia poartă numere de înmatriculare având combinația de litere WPA au putut sa observe că, începând de pe la sfârșitul anului lui 2014, parcul auto al acestei instituții s-a îmbogățit cu un luxos autovehicul de teren marca Volskwagen Touareg, înmatriculat cu numărul AB 10 WPA. Licitația a fost lansată și adjudecată în aprilie 2014, dar modelul achiziționat a fost lansat deabia în noiembrie 2014. La volanul respectivei mașini poate fi văzut șoferul primarului Hava sau chiar, mai des, primarul în persoană. Deși, în aparență, pare că nu este nimic deosebit, acest caz pare tras la indigo cu cel al fostului ministru de interne Gabriel Oprea care a s-a folosit de o mașină achiziționată cu o altă destinație decât aceea de a-l plimba între ministere sau de la birou acasă.

Pentru asta, Oprea s-a ales cu dosar penal și este, în prezent, cercetat sub control judiciar de DNA. Fostul ministru de interne Gabriel Oprea a primit spre folosință o limuzină Audi A8 de la șefii Serviciului Secret din MAI, este în prezent cercetat penal de procurorii DNA pentru infracțiunea de abuz în serviciu si obținerea de foloase necuvenite. Alături de el sunt cercetați și cei care i-au făcut „cadou” aceastaă mașină, respectiv sefii DIPI.

SEAP3 touareg havaÎn cazul de la Alba Iulia, ”erou principal” este primarul Mircea Hava. Trecând cu vederea peste opulența acestui autovehicul cumpărat din bani publici, care nu se prea justifică la o instituție de nivelul primăriei dintr-un orășel cu 60.000 de locuitori, am descoperit o asemănare uluitoare cu faptele din cazul Oprea.

În urma unei solicitări de informații de interes public, Primăria Alba Iulia a transmis ziarului Alba24 o listă cu toate autovehiculele deținute de aceasta instituție precum și alte detalii referitoare la acestea: marca, data achizitiei, modalitatea de achiziție, vânzatorul, suma care s-a plătit pentru acestea precum și cine folosește mașinile.

lista auto Primarie Alba IuliaÎn documentul respectiv în dreptul Touareg-ului figurează suma de 314.253 RON, echivalentul a circa 70.000 de EUR precum și faptul ca mașina este utilizata de către „PRIMARIE BIROU/DESERVIRE GENERALA”. La rubrica marcă și model, reprezentantul primăriei care a întocmit documentul a precizat că autoturismul respectiv este unul cu destinație specială tip SG.

SEAP6 touareg havaModalitatea de achiziție a fost directă, prin cerere de ofertă simplificată și s-a desfășurat prin intermediul sistemului public de achiziții SEAP.

În documentația licitației postată pe SEAP de șeful compartimentului de achiziții publice al Primăriei se arată că Municipiul Alba Iulia nu a vrut să cumpere de fapt o mașină pentru plimbarea primarului ci un „Autovehicul cu utilizare specială – autospecială dotată cu rampa luminoasă și acustică (n.r. -girofar) Stație portabilă și omologare RAR+ montaj”. Deci, o mașină de poliție în toată regula, căreia Mircea Hava i-a schimbat destinația și o folosește ca mașină utilizată exclusiv de către primar.

Din momentul în care Alba24 a solicitat amănunte cu privire la utilizarea Touareg-ului de 70.000 de euro, primarul nu a mai fost văzut circulând cu autoturismul respectiv.

Documentele din caietul de sarcini al licitației postat în 2014 pe SEAP pot fi deschise doar cu un software special, spre deosebire de celelalte documente ale cererii de ofertă. Documentul principal în baza căreia s-a achiziționat autoturismul primarului este întocmit de fapt de Poliția Locala Alba Iulia și conține toate cerințele tehnice și funcționale pentru o mașină cu destinație specială dotată cu girofaruri, flash-uri, sirenă, stații de comunicații. Caietul de sarcini este avizat de șeful Poliției locale și aprobat de primarul Mircea Hava.

Politia Locală dorea să cumpere o masină speciala pentru acest serviciu iar acest lucru se observă clar din caietul de sarcini.

touareg primar Alba Iulia

Fotografie realizată la aproape doi ani de la achiziția Touaregului pentru Poliția Locală. Data: 13 aprilie 2017. Locația: AlbaMall. Primarul a venit cu mașina respectivă la festivitatea de premiere a unui concurs pe teme de istorie.

Întreg capitolul care descrie mașina este copiat cuvânt cu cuvânt din descrierea tehnica a unui Volkswagen Touareg, semn clar ca oamenii (de fapt Hava) își doreau exact acest tip de mașină doar că nu puteau scrie asta în SEAP , fiind ilegal. Iar dotările mașinii cu care ar trebui să patruleze polițiștii locali ar face invidioși mulți oameni de afaceri onești din Alba Iulia. Cităm din „Specificațiile tehnice -Dotările obligatorii”:

-sistem audio cu minim (sic!) 8 incinte acustice…touchscreen color cu diagonala de minim 15 cm

-sistem de camere video (minim 4)

-sistem de navigație integrat cu touchscreen color cu diagonala de minim 15 cm (probabil sa nu se rătăceasca în Alba Iulia deși, teoretic, Politia Locala Alba Iulia nu are ce sa caute în alt oraș)

-climatronic cu 4 zone

-tapiserie si volan de piele (se stie ca pielea de polițist local e sensibila)

Urmează apoi specificațiile tehnice ale sirenei, girofarului și stației de emisie, care însă nu au fost instalate pe mașină nici după doi ani de la achiziționarea acesteia.

Achiziția s-a făcut de la SC Primato SRL Alba Iulia, firma familiei unei persoane care ulterior a devenit funcționar chiar în cadrul Compartimentului de achiziții publice al Primăriei Alba Iulia. Și alte achiziții de autoturisme au fost făcute de la aceeași firmă. Chiar și mașina personală a primarului se pare că a fost cumpărată pe aceeași filieră.

Nu poate fi găsit și un motiv pentru care Politia Locală din Alba Iulia să cumpere o masina de lux în valoare de 70.000 de euro, în condițiile în care nici Poliția Județului nu are mașini de o astfel de valoare în dotare. De cei 70.000 de euro care fi puteau cumpara cel putin 5 Dacia Duster echipate cu tot ce trebuie pentru activitatile de patrulare, iar cetățenii orașului ar fi fost de cel puțin cinci ori mai în siguranță.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=575807Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , , , , , , ,

Distribuie

Lasa un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu %s.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.