Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • FOTO: A patra ediție a Colocviilor Culturii Maghiare din Transilvania, la Aiud. Expoziţii de grafică şi fotografie, prezentări de carte şi spectacol folcloric

FOTO: A patra ediție a Colocviilor Culturii Maghiare din Transilvania, la Aiud. Expoziţii de grafică şi fotografie, prezentări de carte şi spectacol folcloric

6 iunie 2017 Actualitate
22Aiudul a găzduit, la sfârşitul lunii mai, cea de-a IV-a ediție a Colocviilor Culturii Maghiare din Transilvania. Evenimentul a cuprins expoziţie de grafică, de fotografie, prezentări de carte şi spectacol folcloric.

Expoziția de grafică aplicată a fost semnată de Könczey Elemér  –  „Față-verso. Design de copertă de carte / sau din tainele graficii aplicate” şi prezentată de  Basa Emese, organizator serate culturale Áprily Lajos și de Ioan Hădărig, director artistic Fundația “Inter-Art” Aiud. O expoziție incitantă realizată de un talentat grafician, o adevărată lecție de cultură privind rolul și locul copertei în spațiul cultural contemporan. Expoziția poate fi vizitată la sediul asociației culturale a comunității maghiare de pe strada Morii, nr. 24.

12A fost prezentat volumul cu creații literare și grafice a peste 50 de elevi de la Colegiul “Bethlen Gabor” din Aiud cuprinse sub titlul “A Bethlen  Szellem Szárnyán. Ifjú erdélyi magyar költők és grafikusok “/ Tineri poeți și graficieni maghiari din Transilvania: Bakk Imola, Bartha Gábor Attila, Bíró Ágota, Csép Timea, Demény Szintia Vivien, Dunai Evelin Roberta, Fodor Evelyn Bernadett, Kiss Andrea Sára , Kocsis Kinga Julia, Kürti Márk , Lazsádi Melinda, Létai Melinda, Lukács Szikra István, Melász Alexándra Aurelia, Molnár Júlia Mónika, Molnár-Feri Orsolya, Nagy Anita, Szabó Iringó Emese, Székely Norbert, Szőcs Ioan Robert, Szőcs Noémi, Tamás Dávid, Tamási Beatrisz, Udvar Szabolcs, Vass Richárd Dániel, Zudor Mezei András, Antal Bernadett, Bakk Imola, Bakk Leila, Basa Johanna, Berszán Szidónia, Bodor Krisztina, Deák Orsolya, Fari Krisztina, Fekete Adriene, Horváth Ingrid, Karsai Noémi, Kerekes Noémi, Kiss Orsi, Kőmives Albert, Kovács Barbara, Lukács Orsolya, Moga Petra, Molnár Krisztina, Molnár Orsi, Novák Erika Kinga, Nyirai Orsolya Éva, Onișor Aron, Sikó Dalma, Szabó Ingrid, Szabó Júlia, Szakács Amália, Szakács Endre, Tamás Noémi, Timár Jenő, Tövisi Zoltán, Varga Mária Magdolna, Veres Tivadar.  Apărut în colecția revistei Aiudul literar, nr. 48 / 2017, volumul a fost coordonat din partea colegiului de profesorii Szőcs Ildikó, Fodor Brigitta, Fodor Katalin, Kovács Kinga, Graţiela Tiutiu, Deák Rodica. „Un nou proiect realizat de tineri aparținând comunității maghiare în colaborare cu Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud și Fundația Inter-Art Aiud. Un proiect cuprinzând poeme scrise în limba maghiară și poeme scrise în limba română dar și desene realizate de elevi ai Colegiului Bethlen Gabor Aiud. Volumul se constituie într-un atelier de lucru în care trăirile și sentimentele sunt conturate în exprimarea unui spațiu cultural și identitar. O poveste în imagini și cuvinte, în interpretări și definiri tributare vârstei. O carte care rămâne și un interesant document / studiu sociologic privind raportarea la un anume timp și spațiu cultural, la zone contemporane de exprimare și comunicare, la dimensiunea de expresie a cuvântului și a imaginii”, arată în cuvântul înainte scriitorul Ioan Hădărig.

Prezentările de carte au cuprins două importante și reprezentative albume de artă: “ Viziuni și Gânduri”, autori:  Balog Zoltán, Balog Stefan, Editura Altip, Alba Iulia, 2017; “Aiudul în alb și negru, văzut de Robert Lixandru, Ștefan Balog, Andrei Bakó, Ioan Hădărig”, Aiudul literar, nr. 47/2016, colecția ArtAiud.

2Expoziția de fotografie Lőrincz Konrád, “La răscruce de lumini”, deschisă în holul expozițional al Căminului Cultural din Cimbrud a reprezentat un important moment artistic prin valoarea lucrărilor expuse, printr-o abordare personalizată a spațiului fotografiei artistice, prin talent și dimensiune creativă. Expoziția poate fi vizitat zilnic, la Căminul Cultural Ciumbrud, str. Vasile Lucaciu, nr.1 ( la 5 km de Aiud).

Spectacolul folcloric maghiar a reprezentat un moment important atât prin valoarea sa educativă de păstrare și promovare a patrimoniului cultural maghiar din Transilvania (muzică și dansuri populare specifice diferitelor zone) dar și de talentul și dăruirea membrilor formațiilor de dansuri populare, interpreților vocali și instrumentali, transmit organizatorii. Coordonatori evenimentului au fost Boros Erzsébet, formația de dansuri populare din Ciumbrud și Kónya Tibor de la formația de dansuri populare Fügevirág / Floare de smochin din Aiud, formații componente ale Ansamblului Folcloric Maghiar de la Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud, Fundația “Inter Art” Aiud, Primăria/ Consiliul Local Aiud, în parteneriat cu Colegiul “Bethlen Gabor” Aiud și Asociația dr. “Szasz Pal” Aiud.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=574960Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , ,

Distribuie

Lasa un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu %s.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.