Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • FOTO: Eveniment la şcoala din Şona. Elevii au prezentat momente artistice, inspirate din opera poetului George Coşbuc

FOTO: Eveniment la şcoala din Şona. Elevii au prezentat momente artistice, inspirate din opera poetului George Coşbuc

17 octombrie 2017 Actualitate


22556123_1388054694654095_1500731795_oŞcoala din Şona a găzduit, marţi, o activitate dedicată poetului George Coşbuc. Iniţiativa unei colaborări, venită din partea Bibliotecii comunale Şona a permis ca, în acest sat, simbolurile culturale şi educaţionale, Biblioteca şi Şcoala, să sărbătorească împreună pe unul dintre cei mai populari poeţi români.

Bibliotecara Lucia Crişan a vorbit despre viaţa şi opera lui George Coşbuc, reamintindu-le celor prezenţi de cum acesta a reuşit să introducă etosul satului românesc în spaţiul cultural al României interbelice. Epopeea satului românesc, fragmentată, dar bine definită în aspectele sale esenţiale surprinse de poeziile sale, a oferit generaţiilor de cititori plăcerea unor „imersiuni” în autenticul rural românesc, jovial.

Elevii şcolii au pregătit diverse momente cultural-artistice. Îndrumaţi de învăţătoarele de la ciclul primar – Daniela Răcuci, Ana Maria Folea şi Mihaela Budiu, precum şi de profesoarele de limba şi literatura română – Florina Coman, Daniela Crişan şi Viviana Căpâlnean, micii “artişti” au recitat din poeziile scrise de George Coşbuc, au cântat piese muzicale inspirate de versurile coşbuciene. De asemenea, elevii împreună cu profesoarele Emilia Bunea şi Simona Matei, au realizat un poster tematic, ilustrând astfel creaţia artistică a poetului sărbătorit.

Centrul de Documentare şi Informare al şcolii, structură cultural-informaţională, implicat permanent în activităţile culturale şi educaţionale ale comunităţii, şi-a pus toate resursele la dispoziţia participanţilor la evenimentul cultural-artistic, biblioteca şi internetul fiind folosite ca resurse informaţionale.

La activitatea desfăşurată la şcoala din Şona nu a lipsit directorul şcolii, prof. Rovin Matei, acesta amintind de importanţa poetului George Coşbuc, a cărui operă trăieşte prin interesul cititorilor şi prin acest gen de activităţi, care valorifică artistic moştenirea culturală rămasă de la poet. Au mai participat la activitate autorităţi locale, precum şi invitaţi de la Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” din Alba Iulia – directorul instituţiei, Silvan Stâncel şi Daniela Floroian, care venit în satul Șona cu Bibliobusul.

,,Azi, 17 octombrie, la şcoala din Şona, în Centrul de Documentare şi Informare, Coşbuc a fost cântat, recitat, omagiat. Poetul, publicistul, traducătorul, tot ce a întruchipat în cultura noastră scriitorul născut în Hordou, s-a regăsit în discursurile omagiale, acestea prezentând auditoriului un Coşbuc complex, viu încă în memoria noastră culturală, vesel şi dramatic deopotrivă, la fel de expresiv în poezie, proză sau traduceri”, a transmis profesor documentarist Emilia Bunea.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=603801


Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

loading…

• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , ,

Distribuie

Lasa un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu %s.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.