Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • FOTO: Fotografii din Alba, în primul album realizat vreodată pentru România. Fotograful Hielscher: ”Se apropie praful civilizației care înăbușă orice viață plină de coloare”

FOTO: Fotografii din Alba, în primul album realizat vreodată pentru România. Fotograful Hielscher: ”Se apropie praful civilizației care înăbușă orice viață plină de coloare”

6 iunie 2017 Actualitate
salciuaDouă fotografii realizate pe actualul teritoriu al județului Alba au făcut parte din primul album dedicat României, în 1933. Guvernul român a apelat la serviciile unui fotograf celebru al timpului, Kurt Hielscher. La început circumspect cu privire la subiectul românesc, acesta a ajuns să fie încântat de ceea ce a dscoperit: o țară rurală, tradițională, în care trăia încă un spirit pe care Occidentul tocmai îl pierduse.

”Dar pe lângă mulțumirea pe care am simțit-o, lucrând, m-a cuprins și durerea că întreg poporul român este amenințat de un dușman crunt, căci de cultura acestei țări binecuvântate de soare se apropie norii grei ai Occidentului: praful civilizației care înăbușe orice viață plină de coloare. Așa își pierde treptat, un popor cu simț artistic, străvechea sa înfățișare” i-a răspuns Kurt Hielscher unui prieten scriitor care l-a întrebat ce a găsit în România și dacă nu cumva și-a pierdut timpul.

familie de motiUna dintre fotografiile realizate în județul Alba, mai precis în Apuseni, surprinde o familie de moți: o femeie, un bărbat și un copil. O altă fotografie are ca subiect trei femei din Sălciua de Jos (comuna Sălciua). Toate fotografiile se găsesc pe muzeuldefotografie.ro

Hielscher a fost invitat de către Guvernul român în anul 1931, să vină în țară și să realizeze un album fotografic, așa cum făcuse pentru Germania, Spania, Italia și Țările Nordice, în care să surprindă toate zonele țării din România Mare.

Rezultatul este un album care a circulat prin toate capitalele europene, fiind la data respectivă un element de promovare al României și unul dintre cadourile care se făceau diplomaților străini. Asemenea albume se găsesc încă de vânzare pe unele siteuri de profil, cu prețuri cuprinse între 500 și 1200 de lei, în funcție de starea în care se află.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=575002Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , , , ,

Distribuie

Lasa un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu %s.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.