Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • FOTO-VIDEO: Piesă în relief consacrată zeului Marte, unică în provincia Dacia, prezentată la Muzeul Unirii din Alba Iulia

FOTO-VIDEO: Piesă în relief consacrată zeului Marte, unică în provincia Dacia, prezentată la Muzeul Unirii din Alba Iulia

4 iulie 2017 Actualitate


IMG_9213La Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a fost prezentat marți, de la ora 11.00, exponatul lunii iulie, un relief votiv figurativ consacrat zeului Marte.

Exponatul aflat în colecția Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia este o piesă votivă consacrată lui Marte, descoperită în cadrul unei încăperi de relativ mici dimensiuni, adosată probabil în perioada medieval timpurie unui edificiu cu structură subterană și prezintă mai multe aspecte de detaliu, până acum unice pentru provincia Dacia.

În primul rând este o piesă în cadrul căreia dedicaţia propriu zisă este sugerată printr-o imagine şi nu e menţionată explicit în text. Textul, la rândul său, prezintă anume particularităţi care aduc informaţii extrem de interesante pentru epigrafia Daciei romane.

[embedded content]

Piesa constituie o raritate artistică extrem de interesantă, cel puțin pentru Dacia romană, pentru faptul că fusese colorată, urmele pigmenților folosiți fiind vizibile cu claritate. Zeul este reprezentat în picioare, sugerând limpede momentul inițial al deplasării corpului de pe un picior pe altul. Zeul ține în mâna dreaptă o lance cu vârf supradimensionat, iar la picioare un scut. Părul este colorat cu galben iar ochii sunt extrem de clar conturați cu negru, accentuând o veritabilă notă de expresionism. Pe cap are un coif de tip italic peste care se distinge botul stilizat ușor supradimensionat al unui cap de leu. Torsul este protejat de o platoșă fixă, de paradă. Fundalul este colorat în roșu cu accente de albastru ultramari, brațele și picioarele până la nivelul încălțărilor sunt în brun închis, iar mantia și detaliile scutului sau ale lancei sunt colorate cu roșu. În jurul gâtului poartă un colan colorat cu negru.

„Pentru Apulum există foarte puține elemente figurative legate de Marte. E singura piesă figurativă de la Apulum. Pentru Dacia, e singura piesă colorată reprezentându-l pe Marte și cu detalii foarte precise”, a spus dr. Radu Ciobanu.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură Alba, Muzeul Național Brukenthal Sibiu și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=581207


Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , , , , , ,

Distribuie

Lasa un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu %s.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.