Acasa
  • Acasa
  • Eveniment
  • FOTO-VIDEO: Prințul Charles, în județul Alba. Vizită privată la biserica greco-catolică din orașul Teiuș

FOTO-VIDEO: Prințul Charles, în județul Alba. Vizită privată la biserica greco-catolică din orașul Teiuș

3 iunie 2017 Eveniment
18901645_1488551211166474_145992809_o 2Prințul Charles de Wales a ajuns sâmbătă, 3 iunie, la Teiuș. Alteța Sa Regală a făcut o vizită privată la biserica greco-catolică cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din localitate. Prințul a fost întâmpinat de primarul orașului, Mirel Hălălai, de preotul paroh Paul Turcu, dar și de mai mulți oameni dornici să îl vadă.

Prințul Charles a fost așteptat sâmbătă dimineața, la Teiuș, de primarul orașului, Mirel Hălălai, de preotul paroh Paul Turcu și de mai mulți oameni curioși să îl vadă. Alteța Sa a ajuns cu elicopterul la Teiuș, în jurul orei 11:20.

Primarul orașului Teiuș, Mirel Hălălai a transmis că s-a pregătit pentru acest eveniment „cu sincera dorință de a saluta un personaj care are adânci implicații în viața culturală a societății noastre”.

Pentru a marca acest moment a fost realizată și o placă comemorativă pe care a fost trecut textul: „Această placă comemorativă marchează vizita Alteței Sale Regale Prințul Charles de Wales în biserica greco-catolică din Teiuș cu hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului, în timpul arhipăstoririi Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice din România”.

Preotul paroh Paul Turcu a transmis că speră ca această vizită „să miște puțin lucrurile”, astfel încât „cei care sunt îndreptățiți să o facă să ajute la restaurarea bisericii”, monument istoric.

Biserica Română Unită din Teiuș, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, a fost ctitorită în a doua jumătate a sec. al XVI-lea (probabil între anii 1586-1598), de către ramura din Teiuș a familiei nobiliare Rațiu. Edificiul, situat în orașul Teiuș, pe strada Bisericii, nr. 304, este monument istoric clasificat sub cod LMI AB-II-m-A-00372.

Biserica românească de secol XVI din Teiuș este o ctitorie a nobililor români Petru Rácz I., soția sa domnița Zamfira și Mihail Rácz. Șematismul Arhidiocezei Mitropolitane Greco-Catolice din Alba Iulia și Făgăraș, de la anul 1900 consemnează la pagina 131: „Rácz. Șematismul Arhidiocezei Mitropolitane Greco-Catolice din Alba Iulia și Făgăraș, de la anul 1900 consemnează la pagina 131: La Teiuș, exista o biserică de piatră construită în anul 1500 cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Exista și o casă parohială din piatră construită în anul 1866. Parohia avea și o școală confesională, pentru băieți și fete. Școala din Teiuș cu clădire de piatră, în anul 1800 avea o vechime de 45 de ani, ceea ce dă ca dată a înființării ei, anul 1755. Școala avea 225 de elevi, 115 băieți și 110 fete. În anul 1710, episcopul romano-catolic din Alba-Iulia, Ignatiu Winkler relatează că: Paul Zold a donat 2 fonduri nobiliare celor trei biserici din Teiuș, adică bisericii romano-catolice, bisericii românești și oratorului evanghelic. În anul 1733 în Teiuș erau 8 familii de religie greco-catolică, adică 40 de suflete care aveau biserică și casă parohială”.

Biserica veche din Teiuș este o construcție în stil bazilical, alcătuită dintr-o navă dreptunghiulară, prevăzută la extremitățile de apus și de răsărit cu un turn clopotniță și o absidă semicirculară fără decroș, care constituie altarul.

Transformările făcute în timp bisericii se reflectă în structura construcției. În forma inițială biserica a avut o navă dreptunghiulară (12×7 m) la exterior, un turn clopotniță adosat fațadei vestice (4×4 m) la exterior și o absidă decroșată (specifică stilului bizantin/ortodox) a cărei planimetrie este necunoscută. Partea veche, turnul clopotniță și naosul original sunt construite din piatră, în timp ce a doua travee care a prelungit naosul prin dărâmarea primei abside și altarul actual, sunt executate din piatră și cărămidă. Naosul este acoperit cu o boltă semicilindrică de cărămidă, iar la exterior, zidurile sunt sprijinite pe fiecare latură de câte patru contraforturi, potrivit wikipedia.org.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=574094Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , , ,

Distribuie

Lasa un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu %s.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.