Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • FOTO-VIDEO: Spectacol pe cer, la Alba Iulia, Blaj, Sebeș dar și în alte localități. Apus de soare în culori de foc

FOTO-VIDEO: Spectacol pe cer, la Alba Iulia, Blaj, Sebeș dar și în alte localități. Apus de soare în culori de foc

3 iulie 2017 Actualitate


apusÎn weekend, mai multe persoane persoane au surprins și publicat pe rețelele de socializare fotografii ale unui cer aprins în culori neobișnuite. Cu toții s-au minunat de frumusețea uluitoare a norilor în lumina apusului.

Sâmbătă seara, la Alba Iulia, întreg cerul aflat deasupra dealului Mamut părea că a luat foc, având o tentă de portocaliu aprins.

Spectacolul oferit de cer a fost savurat cel mai bine de cei care s-au aflat în aer liber.

Nu puțini au fost cei care au imortalizat fenomenul meteorologic inedit, publicând imagini pe rețelele de socializare.

„Cerul de foc” a fost surprins la Alba Iulia, Blaj, dar și în alte localități din județ sau din țară.

De ce devine lumina roșie la apus și la răsărit?

Lumina este o parte a spectrului electromagnetic compusă din cele 7 culori de bază cunoscute ca ROGVAIV (roșu, orange, galben, verde, albastru, indigo și violet) și dintr-o gamă largă de culori intermediare. Diferența de la o culoare la alta constă în lungimea de undă sau frecvența caracteristică, iar ochii noștri sunt niște ”senzori” care captează lungimile de undă și creierul nostru le interpretează ca fiind culori.

La trecerea prin atmosfera Pământului, lumina interferează cu gazele componente (în special azotul și oxigenul, care împreună compun 99% din gazele atmosferice) și intervine astfel fenomenul de difuzie a luminii. Interacțiunea cea mai pronunțată se constată în cazul luminii cu lungimea de undă cea mai mică (violet, indigo și albastru), deoarece lungimea de undă se apropie ca dimensiune de cea a moleculelor gazelor respective. În acest fel, lumina violetă și albastră este reflectată de la o moleculă la alta astfel încât pare că vine de peste tot (lumină difuză), motiv pentru care cerul are culoare albastră, scrie geogra.ro. Fenomenul poate fi imaginat ca un soi de ”ping-pong ceresc”, cu un număr infinit de mingi de culoare albastră care vin spre noi. Culoarea cerului este albastru și nu violet deoarece Soarele emite culoarea albastră cu o intensitate mai mare și pentru că ochii noștri captează mai eficient această culoare.

Lumina cu lungime de undă mai mare, galbenă, portocalie și roșie, interferează mai puțin cu moleculele gazelor atmosferice și trece mai ușor prin atmosferă. La apus și la răsărit calea parcursă de razele solare prin atmosferă este cea mai lungă și prin urmare, culorile care reușesc să ajungă mai ușor la noi sunt roșul și portocaliul, în timp ce albastrul și violetul se pierd din ce în ce mai mult din cauza difuziei. Fenomenul poate fi accentuat de prezența moleculelor de apă, a norilor, a prafului sau a unor substanțe poluante. În timpul unor erupții vulcanice, de exemplu, mari cantități de cenușă și gaze pot fi emanate în atmosfera, în acest caz cerul devenind de un roșu aprins, acesta este și motivul pentru care în înțelepciunea populară se spune că un cer de un roșu ieșit din comun prevestește un eveniment negativ.

Iată cum au arătat norii, în imaginile suprinse de internauți:

URL scurt: http://alba24.ro/?p=580979


Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , , , , , , ,

Distribuie

Lasa un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu %s.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.