Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • Turism
  • La pas printre frumuseţile judeţului Alba: Mit şi aventură la Peştera Poarta Zmeilor

La pas printre frumuseţile judeţului Alba: Mit şi aventură la Peştera Poarta Zmeilor

10 iunie 2017 Actualitate Turism
Una dintre frumuseţile judeţului Alba, mai puţin cunoscute este Peştera Poarta Zmeilor, aflată pe teritoriul satului Sub Piatra, din comuna Sălciua. Legenda spune că numele Peşterii Poarta Zmeilor vine de la forma portalului, care se află la 15 metri de intrarea în peşteră.

În vremuri de altădată, pe acest munte se ridica un castel al zmeilor. Aceştia nu coborau în sat, însă uneori, sub înfăţişarea omenească, câte unul dintre ei venea la horele săteşti. Dansa cu cea mai mândră dintre fete, iar, la miezul nopţii, o răpea, dispărând în munte. Într-o zi, sătenii au aflat năravul zmeilor, iar flăcăii din satele învecinate au pornit la drum, hotărâţi să se răzbune, dând foc tuturor pădurilor împrejmuitoare şi doborând castelul din munte. Din acesta a mai rămas doar poarta, care mai aşteaptă sfidătoare şi astăzi, doar, doar îi mai calcă pragul vreo fată frumoasă.

Peştera Poarta Zmeilor este una  dintre cele mai vechi peşteri din Munţi Trascăului, cu o lungime interioară de 125 de metri. Aici se găsesc pereţi cu scurgeri de apă, stalactite tubulare, gururi şi hornuri care atârnă de tavan, însă bezna este totală, iar podeaua este alunecoasă. Peisajele sunt asemănătoare cu cele de la Huda lui Papară sau Vânătarele Ponorului.

Cei care doresc să ajungă la Peştera Poarta Zmeilor trebuie să ştie că drumul este destul de dificil. Acesta începe din centrul satului Sălciua de Jos, pe DC 130, care se desprinde la dreapta din DN7, pe direcţia Câmpeni- Turda. De pe DC 130, se intră pe o potecă marcată cu o cruce roşie, care duce la peşteră.

Sursă: ” Judeţul Alba. Ghid turistic.” Consiliul Judeţean Alba

URL scurt: http://alba24.ro/?p=99506Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , ,

Distribuie

Lasa un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu %s.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.