Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • Legea salarizării, adoptată în Parlament. Creşterea salariilor pentru anumite categorii de bugetari a fost amânată oficial

Legea salarizării, adoptată în Parlament. Creşterea salariilor pentru anumite categorii de bugetari a fost amânată oficial

7 iunie 2017 Actualitate
camera deputatilorMiercuri, Legea Salariării a fost adoptată în plenul Camerei Deputaților. Au fost 188 de voturi ”pentru” și 28 ”împotrivă”. Ministerul Muncii amână astfel oficial, pentru anul viitor, majorările salariale pentru bugetarii din Educaţie, Sănătate, Poliţie şi Armată, promise prin noua lege a salarizării. 

”Anul acesta au început creșterile salariale în sectorul bugetar, fiind alocată suma de 6 miliarde de lei, urmând ca anul viitor să fie alocată o sumă de încă 10 miliarde”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Demnitarii sunt singurii care vor primi mai mulţi bani din acest an. Este o decizie validată inclusiv în comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, care a dat un raport favorabil cu amendamente la proiectul de lege privind salarizarea personalului bugetar.

În replică, premierul nu vede nicio neînţelegere între miniştrii care nu găsesc bani. Sorin Grindeanu a declarat că pe subiectul legii salarizării unitare nu există divergențe între ministrul Muncii și ministrul de Finanțe și Guvern în ceea ce privește impactul bugetar, care ar urma, în forma actuală a proiectului, să fie de 76 de miliarde de lei, în 2018.

”La baza piramidei salariale creșterile sunt de peste 100%, ajungând și la 300%, cum e cazul în Aoărare, dar scad în vârf, acolo unde unele salarii erau atât de mari încât disproporția nu putea fi corectată nici măcar la nivelul anului 2022. Nu mai sunt nici măcar 3% salarii care scad. Multe amendamente acceptate la comisie au fost de creștere a unor coeficienți, astfel încât salariile s-au rectificat inclusiv pentru funcțiile de conducere”, a afirmat Lia Olguța Vasilescu.

Referitor la salariile demnitarilor, acestea cresc din cauză că se află ”pe o grilă care privește administrația publică locală”, a explicat ministrul.

”Este aceeași anexă și nu purteau fi făcute departajările, pentru că toate persoanele care beneficiază de indemnizație sunt pe aceeași grilă. Pentru cei aflați în vârful piramidei – miniștrii, președintele, conducerea Camerei Deputaților – scad. Legat de amendamente – la 170 de pagini cât are legea poate părea o cifră mare, dar majoritatea au fost acceptate de la consiliul legislativ și priveau forma legii, nu intrau în fondul acestei legi”, a mai declarat Lia Olguța Vasilescu.

Ministerul Muncii a amânat cu două luni majorările salariale din Educaţie şi Sănătate promise prin noua lege a salarizării. Motivul – nu sunt bani în 2017. Anunţul a fost făcut marți chiar de către Lia Olguţa Vasilescu, cu acordul ministerului de Finanţe. În urmă cu puţin timp, propunerea a primit şi votul deputaţilor din Comisia de Muncă. Dezbaterile din comisie au degenerat din nou într-un adevărat scandal între sindicate şi deputaţi.

sursa: realitatea.net

URL scurt: http://alba24.ro/?p=575126Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , , ,

Distribuie

Lasa un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu %s.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.