Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • Administratie
  • Posibilă extindere a cimitirului din Alba Iulia, în Dealul Furcilor. Proprietarii de case din zonă se tem că vor avea morminte sub geamuri

Posibilă extindere a cimitirului din Alba Iulia, în Dealul Furcilor. Proprietarii de case din zonă se tem că vor avea morminte sub geamuri

13 octombrie 2017 Actualitate Administratie


22500901_1610901318931462_1067007189_nCimitirul din Alba Iulia se extinde foarte aproape de casele din zonă, cu toate că Primăria Alba Iulia nu a primit nici o solicitare în acest sens din partea firmei care administrează locaţia. În această perioadă se execută lucrări însă un răspuns clar și concret despre ce se întâmplă nu a fost dat încă. 

„Până în momentul de față, administratorul cimitirului nu a făcut o solicitare către Primăria Alba Iulia pentru extinderea cimitirului”, este răspunsul primit de la administrația locală la întrebarea dacă se extinde sau nu cimitirul. Totuși, oamenii care locuiesc în zonă spun că din informațiile pe care le au în curând se vor trezi cu mormintele lângă casă. Situația este de-a dreptul sinistră pentru cei care au proprietăți în apropiere, mai ales că nici în momentul de față, fără o posibilă extindere, cimitirul nu îndeplinește condițiile legale. Distanţa de 100 de metri până la zona de locuințe nu este respectată, iar de gardul cu o perdea de arbori nu s-a pus niciodată problema.

Oamenii afectați de această problemă spun că, din informațiile lor, drumul ce desparte acum zona de locuințe de morminte va fi desfiinţat, iar acolo se vor face morminte și o capelă.

Întrebat de această posibilă extindere, în ședința Consiliului Local din octombrie, primarul Mircea Hava a ezitat să răspundă.

„Există o autorizație de demolare, din câte știu nu se construiește nimic acolo, pur și simplu unu și-a cumpărat o proprietate pe care o donează municipiului. Știu că are autorizație, arhitecta șefă va da un răspuns cetățenilor, acum este în lucru. Până la prima casă mi se pare că distanța de la gardul vechi este de 50 sau 80 de metri, nu mai știu exact. Nu mai putem să venim în jos cu el și nu îmi place să discut de situația asta, de cimitire. Știți prea bine în ce situație este orașul cu cimitirul, în câțiva anu nu știu ce o să se facă, poate se dă o lege să schimbe ceva. Nu cred că din treaba asta trebuie să facem o chestiune de Don Quixote.

Normal că se va respecta legea. Acolo cam asta este chestia, trebuie respectată legea legată de distanțe, dar noi nu putem să respectăm legea acum fără proprietatea aia. Cimitirul a fost acolo și casele s-au construit după”, spune Hava.

Potrivit viceprimarului Gabriel Pleșa, noua clădire va fi un spațiu pentru îmbălsămare.

22554229_1610901315598129_122082146_nCasa cumpărată, se pare că de administratorul cimitirului, a fost demolată, iar terenul ar urma să fie donat administrației locale. Fără a avea o informație în acest sens, este evident că, odată ajunsă în administrația primăriei, se poate cere o autorizație pentru a extinde.

Cimitirul nu îndeplinește normele nici în momentul de față. Potrivit Legii 102/2014, Art. (5) „În cazul cimitirelor înfiinţate după intrarea în vigoare a prezentei legi, distanţa minimă admisă între zonele protejate şi gardul care delimitează cimitirul este de 100 m.
(6) Cimitirele se împrejmuiesc cu gard. La cimitirele înfiinţate după intrarea în vigoare a prezentei legi, gardul se dublează cu o perdea de arbori. Între morminte şi gardul cimitirului se va asigura o zonă liberă de 3 m” ori, după cum declară chiar primarul, la Alba Iulia nu există aceste distanțe.

S-au putea interpreta astfel: cimitirul de la Alba Iulia nu este nou înființat, iar legea nu se aplică reatroactiv.

Totuși, în Art. 10 scrie că „La extinderea şi redeschiderea cimitirului care a fost închis se aplică regulile stabilite pentru înfiinţarea cimitirelor”, deci cele mai sus menționate.

Mai mult de atât, orice extindere de acest gen are nevoie, pe lângă o hotărâre de la consiliu local, și de avize.

Ori, nici pentru extinderea din 2015 (atunci s-a aprobat un PUZ pentru o extindere de 1.500 mp, în zona Dealul Furcilor) nu există avize.

„Nu s-a dat aviz, nici atunci (n.r. – în 2015). Nu orice construcție se avizează, dar cimitirul ar fi trebuit sa aibă aviz”, spune Ileana Văcaru, şef compartiment Evaluare factori de risc din mediu, de la DSP Alba.

Pe lângă asta, nu a existat nici consultare publică pentru extindere, cum este normal pentru un PUZ.

În ceea ce privește o nouă avizare pentru extindere, DSP Alba precizează că nu a primit vreo solicitare.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=602307


Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

loading…

• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , , , , ,

Distribuie

Lasa un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu %s.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.