Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • Proiect: Pedepse mai dure pentru cei care își bat partenerele. România, condamnată la CEDO pentru că a eșuat în a proteja o victimă de agresorul ei

Proiect: Pedepse mai dure pentru cei care își bat partenerele. România, condamnată la CEDO pentru că a eșuat în a proteja o victimă de agresorul ei

3 iunie 2017 Actualitate
violentaAnual, mii de femei din România cad victime violenţei domestice, dar şi unor legi care-i lasă pe agresori liberi în continuare. Situaţia s-ar putea schimba în curând. Potrivit unui nou proiect legislativ, procurorii vor putea trimite mai ușor în judecată agresorii și dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă pedepse de până la șapte ani de închisoare.

În ultimii patru ani au crescut cu o treime plângerile depuse de victime la poliţie, însă doar 5% ajung însă în instanţă, iar numărul condamnaţilor este şi mai mic. Nu de puţine ori, medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe au observat pacienţi cu urme de loviri şi alte violenţe pe corp, care nu sunt cauzate în urma unui accident şi au anunţat poliţia. Doar că autoritățile nu au putut să facă nimic în aceste cazuri, mai ales acolo unde victima a refuzat să depună plângere penală şi numărul de zile de îngrijiri medicale acordate victimelor nu a depăşit 90 de zile.

Asociaţia Necuvinte, care luptă împotriva violenţei domestice, vrea înăsprirea legislaţiei și a cerut ca dosarul penal să se deschidă la 30 de zile îngrijiri medicale şi nu la 90 cum este acum. Aşa statul se va putea sesiza si din oficiu, chiar dacă de frică victimele îşi retrag plângerea.

Noi am avut cel mai grav caz al nostru. 45 de zile de îngrijiri medicale. Vorbim de traume multiple şi de pierderea sarcinii, pentru că a fost bătută cu picioarele în burtică. Şi nu a fost faptă gravă, pentru că s-a încadrat conform actualului Cod Penal la categoria loviri şi alte violenţe, nu la vătămare corporală. În mare parte parchetul dă neînceperea urmăririi penale fără ca tu să îţi retragi plângerea şi mii de dosare mor, pur si simplu sunt clasate”, a spus Simona Voicescu, președinta Asociației Necuvinte.

Potrivit noilor propuneri legislative, agresorii pot ajunge după gratii chiar şi pentru şapte ani. 

România a fost condamnată la CEDO pentru că a eșuat în a proteja o victimă de agresorul ei. În hotărâre, Curtea a notat că autoritățile chiar au acuzat victima că a provocat agresorul, nu au emis ordinele de protecție solicitate de ea și i-au refuzat cererea pentru un avocat din oficiu.  Judecătorii CEDO au criticat România pentru că nu a implementat legislația în domeniu și pentru că nu au luat în serios dimensiunea fenomenului violenței domestice în România.

sursa: digi24.ro

URL scurt: http://alba24.ro/?p=571754Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , , , , , , , ,

Distribuie

Lasa un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu %s.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.