Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • Sebeșul a sărbătorit în ajun de decembrie Ziua Națională. Peste 1000 de persoane, în Parcul Tineretului

Sebeșul a sărbătorit în ajun de decembrie Ziua Națională. Peste 1000 de persoane, în Parcul Tineretului

2 decembrie 2017 Actualitate


În perioada 28-30 noiembrie, Sebeşul a dedicat o serie de evenimente Zilei Naţionale a României, intenţia declarată fiind aceea de a sublinia rolul avut de sebeşeni în momentele cruciale în care s-a scris cea mai importantă filă din istoria României, în anul 1918, la Alba-Iulia. Peste 1.000 de sebeșeni au fost alături de primarul Dorin Nistor, în Parcul Tineretului.

De Sebeş se leagă un record istoric privind participarea la Marea Unire – cel mai mare număr de adeziuni strânse în vreo localitate cu suflet românesc: 2422 de semnături.

Cu un an mai devreme, Sebeșul a deschis șirul evenimentelor închinate centenarului Unirii, sub patronajul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga”, cu Simpozionul „România, Marele Război și Marea Unire”. Cuvântul de deschidere a fost rostit de primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor. Au susținut prezentări:

  • Prof. Nicolae AFRAPT (Sebeș): De ce, când și în ce condiții a intrat România în Marele Război;
  • Prof. Rodica GROZA (Liceul Tehnologic Sebeș, Asociația GISAS): Marele Război și Unirea de la 1918 în revista ”Sebeșul Povestit”;
  • Drd. Mihai GROZA (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca): Primul Război Mondial și Marea Unire reflectate în paginile anuarului ”Astra Sabesiensis”;
  • Drd. Mihai GROZA (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca), preot Ionel Arsu (protopop, Protopopiatul Ortodox Sebeș): Personalități ale Sebeșului implicate în realizarea Marii Uniri;
  • Dr. Radu TOTOIANU (Muzeul Municipal ”Ioan Raica” Sebeș): Date inedite despre unul dintre artizanii Marii Unirii, protopopul greco-catolic al Sebeșului, Ioan Simu.

Trupa VOLTAJ, din toată inima pentru publicul din Sebeș

Cu siguranţă, sărbătoarea Sfântului Andrei, consemnată în ajun de decembrie, a adus şi unul dintre cele mai frumoase evenimente: spectacolul dedicat Zilei Naţionale găzduit pe scena montată în Parcul Tineretului.

După momentul solemn al intonării imnului de stat de către Fanfara din Petreşti, a urmat chemarea tulnicăreselor din Câmpeni și recitalul de cântece patriotice susținut de Sebastian Stan. Primarul Dorin Nistor a invitat asistența să se bucure de un show de lasere dedicat celor 99 de ani consemnați de la Marea Unire. Cel mai așteptat moment al serii a fost recitalul trupei Voltaj. Călin Goia și colegii săi, au oferit, un spectacol unic, care a emoționat publicul prezent în parcul decorat cu lumini de sărbătoare.

Organizatorii – Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Sebeş, Centrul Cultural „Lucian Blaga” – doresc să transmită sincere mulţumiri tuturor partenerilor şi colaboratorilor – Poliției Locale a Municipiului Sebeș și Serviciului Public Administrarea Patrimoniului Sebeș- care şi-au adus contribuţia la acest eveniment. Dar mai ales, mulțumim comunităţii locale care s-a dovedit solidară cu valorile şi tradiţiile locale, dând un mesaj de susţinere şi de încredere în resursele pe care Sebeşul le are.

„La mulţi ani, tuturor sebeşenilor! La mulţi ani, tuturor românilor!”

• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , , , ,

Distribuie

Lasa un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu %s.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.