Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • Veniturile gospodăriilor din România au crescut cu 5,3%. Principalele destinaţii ale cheltuielilor

Veniturile gospodăriilor din România au crescut cu 5,3%. Principalele destinaţii ale cheltuielilor

6 iulie 2017 Actualitate


baniVeniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul I 2017, în termeni nominali, 3.250 lei pe gospodărie şi 1.233 lei pe persoană, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În comparaţie cu trimestrul trecut, sunt în screştere cu 5,3%.

Cheltuielile totale ale populaţiei au fost, tot în trimestrul I 2017, de 2.761 lei lunar, în medie, pe gospodărie (1.048 lei pe persoană) şi au reprezentat 85,0% din nivelul veniturilor totale.

Din datele INS, veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.849 lei lunar pe gospodărie (1.081 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 401 lei lunar pe gospodărie (152 lei pe persoană).

Cea mai importantă sursă de venituri (59,7% din veniturile totale ale gospodăriilor) au fost salariile şi celelalte venituri asociate.

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (21,7%), veniturile din agricultură (1,9%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,2%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (0,8%). O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (12,3%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (10,9%).

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,5%).

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul I 2017, în medie, 35% din consumul gospodăriilor.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=581638


Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , , ,

Distribuie

Lasa un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu %s.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.