Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • Eveniment
  • VIDEO/FOTO REPORTAJ: La pas printre ”musafirii” Zilei Naționale de la Alba Iulia. ”La mulți ani, România!”

VIDEO/FOTO REPORTAJ: La pas printre ”musafirii” Zilei Naționale de la Alba Iulia. ”La mulți ani, România!”

1 decembrie 2017 Actualitate Eveniment


„La mulți ani, România!” a fost sloganul zilei, pe buzele participanților la Marea Sărbătoare Națională de la Alba Iulia. Mii de oameni au umplut străzile orașului, curtea Catedralei Încoronării, zonele pietonale din perimetrul Cetății și șanțurile pline de tarabe cu mâncare bună și vin fiert. O sărbătoare nederanjată de politicieni, fără frigul și discursurile sforăitoare ale anilor trecuț, fără fastul unei parade militare „serioase”, dar cu mult bun simț, cu bucurie și cu sentimentul pe care doar Alba Iulia ți-l poate da într-o asemenea zi. 

Pe o vreme ”moale”, oamenii au ieșit pe stradă încă de la primele ore ale dimineții, la un vin fiert cu prietenii sau cu musafirii din alte orașe. Ceremonialul zilei, depunerile de coroane, slujba de Te Deum și defilarea s-au desfășurat cu discreție, iar bucuria oamenilor tricolori, care se mișcau în reluare peste tot prin zona Cetății, era aproape palpabilă. Grupuri de tineri gălăgioși, cuprinși de bucuria de a se afla la Alba Iulia, familii cu copii, oameni în vârstă, stegulețe, muzică, fum și miros de bunătăți la grătar sunt doar câteva dintre culorile tabloului unei zile naționale așa cum ar trebui să fie.

”Deșteaptă-te române!” se aude de undeva din fața Catedralei Încoronării. Un grup de tineri bucureșteni, cu mâna ridicată în dreptul inimii, cântă imnul național. Sunt veseli și au preferat atmosfera de la Alba Iulia, paradei cu 3800 de militari, tancuri și avioane, de la București. Alți tineri, din Craiova, rumeniți de câteva pahare sunt și ei gata de ”o cântare”. În rest, lumea se plimbă, admiră orașul și toată lumea pare a fi prietenă cu toată lumea.

La fel de civilizați au fost oaspeții orașului și la defilarea militară, ”îmbunătățită” de autoritățile locale cu niște confetti, dar și la masa populară cu fasole, varză, ciolan și vin, pregătită de aproape 50 de bucătari, printre care și Cătălin Scărlătescu, pentru toți participanții. Lumea a așteptat civilizată, nimeni nu s-a împins… încă un semn bun pentru Alba Iulia.
• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , ,

Distribuie

Lasa un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu %s.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.