Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • VINERI: „Proiecţii cu reflecţii”. Documentarul „Liberi”, prezentat la Muzeul Unirii din Alba Iulia

VINERI: „Proiecţii cu reflecţii”. Documentarul „Liberi”, prezentat la Muzeul Unirii din Alba Iulia

15 noiembrie 2017 Actualitate


Asociația „Forum Apulum” continuă seria de evenimente „Proiecții cu reflecții” și pregătește o nouă seară cu film și discuții pe baza subiectului din film.

Vineri, 17 noiembrie, de la ora 19.00, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, va fi proiectat documentarul „Liberi”, prin programul internațional KineDok oferit de către One World Romania.

După proiecție, va avea loc o dezbatere împreună cu publicul și invitații, pe tema problemelor cu care se confruntă persoanele diagnosticate cu dizabilități mintale. Producția este în limba croată și va fi subtitrată în limba română.

Intrarea la acest eveniment este gratuită.

„Liberi” urmărește timp de doi ani calea spre libertate a unui grup de persoane cu dizabilități mentale din Croația care sunt suferă de dizabilități intelectuale. Singurele lucruri pe care Ivan, Enes, Tina, Kruno, Mirko, Tomo, Silvia și Andjelko le au în comun sunt că toți sunt marginalizați de societate și visează la libertate: îi cunoaștem în faza în care sunt instituționalizați și observăm cum este să fii izolat, privat de intimidate și de drepturile de a lua decizii privitoare la propria viață. Într-o zi aceștia află că vor fi eliberați. După decenii petrecute în instituții, un nou început îi așteaptă: Ivan și-a dorit dintotdeauna să devină ofițer de poliție, Enes își cumpără o cameră video și începe să documenteze viața cotidiană. Tina și Kruno vor să se căsătorească, Mirko și Tono visează să devină antrenori de fotbal la clubul lor local preferat, Silvia începe să cânte în corul bisericii, Andjelko încearcă să își găsească o parteneră și o slujbă. Camera îi urmărește individual, surprinzând perspectiva fiecăruia cu privire la cea mai semnificativă schimbare din viața personală.

“O ocazie bună, pentru fiecare dintre noi, cei care nu am avut de a face cu aceste instituții, să reflectăm asupra propriilor vieți și asupra libertăților pe care le-am naturalizat în societatea în care trăim”, transmit organizatorii.

Documentarul a primit mai multe premii: Best Feature Documentary Award, Hong Kong Arthouse Film Festival (2016), Best Director Award, Liburnia Film Festival (2016), Best Feature Documentary Award, Top Indie Film Awards (2016), Best Feature Documentary Award, Venice Film Week (2016), Best Feature Documentary Award, Martinique International Film Festival (2016), Best Feature Documentary Award, Somerville International Film Festival (2016), Award of Merit at Accolade Global Film Competition (2016).

Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, One World Romania, Vertical Graphic şi Caro Sound. KineDok este un proiect coordonat în România de One World Romania.• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , , ,

Distribuie

Lasa un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu %s.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.