Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • Viticultorii şi fermele mici cu plantaţii de struguri vor scăpa de o taxă de la stat. Propuneri în sprijinul cultivatorilor de viţă de vie

Viticultorii şi fermele mici cu plantaţii de struguri vor scăpa de o taxă de la stat. Propuneri în sprijinul cultivatorilor de viţă de vie

10 iunie 2017 Actualitate
struguri vieViticultorii persoane fizice şi fermele mici și mijloci care dețin plantații de struguri pentru vinuri varietale vor fi scutiți de taxa de autorizare și certificare anuală. Propunerea este prevăzută într-un proiect legislativ aflat în dezbatere la Senat.

Impozitele și taxele anuale ajung la peste 1.200 lei pe fiecare hectar de vie, astfel că micii fermieri, cei care dețin aceste suprafețe cu struguri pentru vinuri varietale, ajung să plătească dublul sumei pe care o primesc ca subvenție de la stat, motivează iniţiatorii proiectului.

“Sunt județe în România unde cultura de viță de vie este preponderentă (…) şi unde locuitorii trăiesc din această activitate și plătesc impozitul anual pe teren, pe remorci, pe tractoarele agricole, pe venitul realizat din această actvitate și TVA-ul pentru imputurile necesare tehnologiei anuale a cultivării viței de vie”, se arată în expunerea de motive.

Astfel, în Legea 164/2015 a viei și vinului, la Art. 30, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1 indice 1), cu următorul cuprins:

“Persoanele fizice și operatorii economici care produc struguri de vin de soi varietal și vin soi varietal sunt scutiți de taxa anuală de certificare și autorizare a plantațiilor viticole și a vinului soi varietal”.

Legislaţia actuală prevede doar certificarea vinurilor varietale, nu și instituirea vreunei taxe. Taxa de certificare este prevăzută doar în Ordinul nr. 903/26.08.2016 al ministrului Agriculturii. Acest act nu a ținut cont, așa cum susțin inițiatorii proiectului legislativ, de faptul că vinurile varietale nu sunt ca cele soi nobil, prevăzute a se autoriza conform normelor europene.

Judeţul Alba deţine una dintre una dintre cele mai întinse suprafeţe cultivate cu viţă de vie din România. Peste 4000 de hectare sunt împărţite în cele patru podgorii din zonă, fără a mai pune la socoteală viile persoanelor fizice şi fermelor mici.

Pe teritoriul judeţului Alba se întind patru dintre cele mai importante podgorii din Transilvania, respectiv Alba Iulia, Aiud, Sebeş-Apold şi Târnave.

Vezi şi ALBA, în TOP 10 judeţe cu venituri mari din agricultură. S-a câştigat mai bine decât în alte domenii de activitate

sursa: legestart.ro

URL scurt: http://alba24.ro/?p=575624Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , ,

Distribuie

Lasa un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu %s.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.