Acasa
  • Acasa
  • Actualitate
  • Vizitele Regelui Mihai la Alba Iulia. Monarhul a primit, în 2007, titlul de cetățean de onoare al orașului

Vizitele Regelui Mihai la Alba Iulia. Monarhul a primit, în 2007, titlul de cetățean de onoare al orașului

5 decembrie 2017 Actualitate


Regele Mihai a vizitat ultima dată Alba Iulia în urmă cu aproape 10 ani. Majestatea Sa a primit, la Sala Unirii din municipiu, titlul de cetățean de onoare al orașului. După Revoluţia din Decembrie 1989, Regele Mihai a ajuns de trei ori Alba Iulia şi o dată la Răhău, lângă Sebeș. Ultimul monarh din ţările Europei de Est s-a stins din viaţă marţi, 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani, după o lungă suferinţă.

Prima vizită a regelui Mihai la Alba Iulia după înlăturarea regimului comunist (în decembrie 1989) a avut loc în luna octombrie 1997. Familia Regală, Mihai şi Ana, a participat atunci la aniversarea împlinirii de 75 de ani de la încoronarea regilor Ferdinand şi Maria, eveniment ce a avul loc la Catedrala Încoronării din Alba Iulia în 15 octombrie 1922.

În 27 decembrie 2006, Regele Mihai I al României a făcut un scurt popas în Alba pentru a vizită o fabrică de produse din piele, din localitatea Răhău, de lângă municipiul Sebeş. Fostul suveran a fost însoţit de regina Ana şi de principesele Elena şi Margareta, dar şi de alţi reprezentanţi ai Casei Regale. Regele a venit atunci cu maşina proprie, el conducând autoturismul în care a călătorit şi regina Ana. Familia regală se îndrepta dinspre Savârşin (judeţul Arad), unde a sărbătorit Crăciunul, spre Bistriţa şi au acceptat să viziteze fabrica de obiecte din piele, „Rapel”. Familia regală a primit cadou din partea proprietarului fabricii câteva sacoşe din piele realizate în fabrica proprie. Regele Mihai şi-a amintit atunci că a mai fost în zona Sebeşului „cu şcoala în anii ’30”.

A treia prezenţă a familiei Regale în Alba, respectiv a doua în oraşul Marii Uniri, a avut loc cu ocazia Sărbătorilor de Paşte din 2007. Regele Mihai şi suita sa au participat doar la Slujbă de Înviere şi la liturghia din ziua de Paşte. Familia regală a luat apoi masa alături de capii bisericii ortodoxe transilvănene şi de preoţii care au oficiat liturghia în 12 limbi. Ulterior, Mihai de Hohenzollern a plecat de la Alba Iulia la volanul maşinii sale, alături de regină Ana şi de principele Radu, scrie adevărul.ro.

A treia vizită s-a întâmplat în decembrie 2007. La 23 decembrie 2007, în Sala Unirii, regelui i s-a acordat titlul de cetăţean de onoare al muncipiului Alba Iulia. La eveniment a participat şi Regina Ana. Regele a primit simbolic şi cheia municipiului Alba Iulia că o recunoaştere a rolului deosebit al Majestăţii Sale în istoria României. Ceremonia s-a desfăşurat la Sala Unirii, în prezenţa Alteţei Sale Regina Ana, a primarului Mircea Hava, a episcopului ortodox al Alba Iuliei, Andrei Andreicuț, a membrilor Consiliului Local, a invitaţilor şi a albaiulienilor care au dorit să participe la eveniment. După solemnitatea momentului de la Sala Unirii, familia regală a participat la ceremonialul de prezentare a onorului Gărzii Cetăţii şi la executarea de salve de tun în cinstea lor. Acesta a vizitat și Traseul Celor Trei Fortificații. Programul familiei regale s-a încheiat cu o masă specifică protocolului.

Regele Mihai deţine şi titlul de Mare Voievod de Alba Iulia.

Regina Ana, soţia lui, a încetat din viaţă la 1 august 2016, la vârsta de 92 de ani, la spitalul din Morges, în Elveţia. Corpul neînsufleţit a fost depus la Castelul Peleş şi apoi regina a fost înmormântată în Catedrala Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş. Regele Mihai s-a stins din viaţă marţi, 5 decembrie 2017, la reşedinţa din Elveţia, la vârsta de 96 de ani, după o lungă suferinţă.

sursa: adevărul.ro

Vezi și Film cu Regele Mihai în vizită la Alba Iulia, la vârsta de 8 ani. Imagini vechi de 88 de ani

Citește și REGELE MIHAI I al României a MURIT. S-a stins din viață la 96 de ani la domiciliul din Elveția

• sursa: www.alba24.ro

Commentarii


, , , , , , , , , ,

Distribuie

Lasa un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu %s.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.